Orašasti plodovi semenke proteinska brašna

Orašasti plodovi su odličan prehrambeni izvor zdravih masti i vitamina rastvorljivih u mastima, prirodna i zdrava grickalica i hrana za poneti. Semenke (čia seme, laneno seme, susam) postaju sve popularnije kao ravnopravan element zdrave i uravnotežene ishrane. Proteinska brašna se dobijaju kada se orašasti plodovi ili semenke samelju i iz njih istisne mast. Ova brašna, za arzliku od brašna koja se dobijaju od žitarica, prirodno ne sadrže gluten, pa se mogu koristiti u pripremi raznih bezglutenskih vrsta hleba, peciva i sl.

Semenke (chia ili čia semenke, semenke bundeve, semenke lana, semenke suncokreta) koje su se ranije koristile više kao ukras na namirnicama (npr. da se pospu peciva i salate), danas postaju važne u ishrani zdravstveno svesnih ljudi. Izvor su zdravih masti, minerala i biljnih vlakana posebne vrste. Tu se posebno ističe bundevino seme, koje neki čak koriste i kao prirodnu pomoć u ublažavanju nekih čestih problema (sa prostatom, npr.) Neke semenke, kao što su čia seme i laneno seme, kada se ostave da odstoje u vodi stvaraju gel, koji povoljno utiče na rad organa za varenje. Kad su u pitanju čia semenke, njihov želatinozni rastvor je odlična podloga za pravljenje veoma zdravih voćnih pudinga. Lanene semenke se npr. mogu koristiti i za pripremu bezglutenskih štanglica, tortilja i slično.

Najzdraviji orašasti plodovi su orasi, bademi, lešnici, pistaći, a tu su i nešto egzotičniji brazilski orah, indijski orah i još neki drugi. Orašasti plodovi, kalorije, gojenje – neki brinu zbog toga, ali kada se konzumiraju umereno, orašasti plodovi neće dovesti do gojenja, kao što je pokazala većina istraživanja. Šaka badema kalorijski lako može da zameni doručak, ali to ne znači da šaku badema pojedemo uz doručak. Orašasti plodovi su idealni da se ponesu na posao ili put, kada se desi da iznenada ogladnimo, a nismo u mogućnosti da nabavimo neku drugu hranu. Pošto su grickalice postale nerazdvojni deo savremenog života, a industrijski proizvedene grickalice često budu pune loših masti, šećera i soli, orašasti plodovi predstavljaju najzdraviju moguću zamenu za industrijske grickalice. Zaista, malo je ljudi koji bi rekli da ne vole i da ne bi jeli grickalice samo od orašastih plodova (npr. kikiriki, bademe, pistaće i sl)!

Proteinsko brašno se pravi od semenki i orašastih podova, tako da imamo npr. laneno brašno, bundevino brašno, suncokretovo, susamovo proteinsko brašno. Proteinska brašna su odlična za osobe na hrono ishrani, kao i one koji se drže keto dijete (sa minimumom ugljenih hidrata), jer se prroteinska brašna koriste umesto brašna od žitarica u pripremi hlebova, peciva, krekera i sl. kako bi se smanjio unos ugljenih hidrata, već prema zahtevima specifične vrste ishrane koju neko praktikuje. Takođe, za one koji prave razne vrste bezglutenskih hlebova, peciva i sl. proteinska brašna su sjajna pomoć, zato što ni semenke ni orašasti plodovi od kojih se ona dobijaju prirodno ne sadrže gluten.

Što se tiče prehrambenih vrednosti orašastih plodova i semenki, malo je kategorija namirnica koje su toliko proučavane u pogledu delovanja na ljudski metabolizam, specifično na gojenje odnosno mršavljenje, varenje, nivo holesterola, nivo šećera u krvi, zdravlje krvnih suedova, srca i mozga. Većina istraživanja nedvosmisleno potvrđuje da semenke i orašasti plodovi, naravno, ako se konzumiraju umereno, spadaju među najbolje namirnice sa najpovoljnijijim uticajem na opšte zdravlje ljudskog organizma.

protlanbrasnoorg
195,00 din.
Web_BEY_Org_Badem_jezgro1
735,00 din.
web_Brasno_bundevino
180,00 din.
BSP_Susam-organic
500,00 din.
golica1
910,00 din.
kakaoariba6
org_kakao_prah
305,00 din.
Granum-Kokosov-protein
290,00 din.
BEY_Kokosovo-brasno
125,00 din.
Promo
lanmlevspecpak2lanmlevspecpak1
315,00 din.
Brasno_laneno_200g
150,00 din.
lanseme_200g_m8lanenoseme_m6
110,00 din.
Novo
lanseme_200g_m9
165,00 din.
lanseme
530,00 din.
bundbras1
320,00 din.
Web_BEY_Org_Kakao_zrno_komadici
485,00 din.
susbras
235,00 din.
suncokret2
495,00 din.
susam9
605,00 din.
web_Brasno_Susamovo
180,00 din.
Strana 1 od 2