Laneno seme je svakako namirnica koja zaslužuje da bude uvršćena u svakodnevni jelovnik, zato što izuzetno povoljno deluje na varenje, krvni pritisak, nivo šećera u krvi mnoge druge aspekte zdravlja.

 

Laneno seme je bogato hranljivim materijama

Laneno seme je bogato omega 3 masnim kiselinama i biljnim proteinima. Sadrži značajne količine vitamina B1, B6, B9 (folna kiselina), magnezijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa.

 

Laneno seme je značajan izvor omega 3

Jedna kašičica lanenog semena sadrži 1,5 grama omega 3 masnih kiselina, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora biljne alfa-linoleinske kiseline. Istraživanja objavljena u časopisima Circulation i American Journal of Clinical Nutrition potvrđuju da veće količine alfa-linolenske kiseline u krvi smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 14%.

 

Laneno seme je visokokvalitetan veganski izvor proteina

Laneno seme je bogato visokokvalitetnim biljnim proteinima i aminokiselinama, posebno glutaminskom i aspartinskom i argininom. Zato je odlično za one koji ne konzumiraju proteine životinjskog porekla.

 

Laneno seme smanjuje osećaj gladi

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, laneno seme deluje zasićujuće i smanjuje osećaj gladi. Zato je poželjan sastojak redukcionih dijeta (za mršavljenje).

 

Laneno seme poboljšava crevnu mikrofloru

Laneno seme može da poboljša crevnu mikrofloru podstičući rast dobrih bakterija, što sa svoje strane može da pomogne mršavljenju.Novo istraživanje, objavljeno u časopisu the American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism utvrdilo je da laneno seme može da pokrene pozitivne promene u crevnoj flori, koja se naziva i mikrobiom. Stvar je u tome što su te promene toliko značajne da mogu da utiču na metaboličko zdravlje i potencijalno spreče gojaznost usled loše ishrane.

 

Laneno seme deluje kao blagi laksativ

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Dietetic Association utvrdilo je da jedna kašičica lanenog semena obezbeđuje 8%-12% preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana, važnih za ispravno funkcionisanje organa za varenje. Zahvaljujući ovome, lan ima blago laksativno delovanje (sprečava pojavu zatvora).

 

Laneno seme doprinosi regulaciji holesterola

Redovna konzumacija lanenog semena značajno snižava holesterol, kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Biomedical Journal. Naime, utvrđeno je da su ljudi koji su tokom tri meseca konzumirali 3 kašičice lanenog semena dnevno postigli 17% sniženje ukupnog holesterola i 20% sniženje LDL (tzv. “lošeg”) holesterola.

 

Laneno seme doprinosi regulaciji krvnog pritiska

Bogatstvo omega 3 masnim kiselinama čini laneno seme odličnom namirnicom za one koji nastoje da snize krvni pritisak. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension pokazalo je da konzumacija 30g lanenog semena dnevno tokom 6 meseci može da značajno snizi sistolni i dijastolni krvni pritisak.

 

Laneno seme doprinosi regulaciji šećera u krvi

Više istraživanja je ukazalo da je laneno seme korisno za obolele od dijabetesa tip 2. Naime, uvođenje nekoliko grama lanenog semena u svakodnevnu ishranu dovelo je do sniženja šećera u krvi od 8 do 20%. Istraživači pripisuju ovo visokom sadržaju nerastvorljivih biljnih vlakana u lanu.

 

Laneno seme pomaže lečenju opekotina

Nedavno istraživanje Univerziteta braće Menturi Konstantin I iz Alžira je pokazalo da je laneno ulje prilično efikasno u tretmanu dubokih opekotina, što nije loše imati u vidu, jer je ovo ulje kuhinjski sastojak koji je često nadohvat ruke.

 

Laneno seme ublažava simptome osteoartritisa

Kada se nanese na obolela mesta, "laneno ulje efikasno ublažava bol kod pacijenata sa osteoartritisom kolena, a posebno ublažava težinu simptoma i poboljšava funkcionisanje pacijenata", napisali su istraživači u svom radu objavljenom u časopisu Complementary Therapies in Clinical Practice. Naravno, tom topičkom delovanju doprinosi i konzumiranje lanenog ulja, koje je izvrstan izvor polinezasićenih masnih kiselina EPA i DHA.

 

Laneno seme deluje preventivno protiv malignih promena

Lan je odličan izvor posebnih biljnih vlakana, lignana; neka istraživanja ukazuju da lan sadrži čak 800 puta više ovih biljnih vlakana u odnosu na druge žitarice i semenke. Lignani deluju preventivno protiv nastanka raka dojke i raka prostate, kako su utvrdila istraživanja objavljena u časopisima Cancer Causes and Control i Urology.

 

Što se tiče kulinarstva, lan je posebno interesantan zato što može da zameni jaja u ishrani za one koji poste ili ne konzumiraju jaja. Lan može poslužiti kao potpuno odgovarajuća zamena za jaje u kolačima, palačincima, pecivima i drugim jelima. Da biste dobili zamenu za jedno jaje, pomešajte kašiku samlevenog lana sa tri kašike vode. Nakon 10 minuta, lan će postati želatinozan, tako da će po konzistenciji podsećati na jaje i možete ga dalje koristiti u receptima isto kao što biste koristili jaje. Još jedna dobra stvar je što ovo “laneno jaje” ima upola manje kalorija odobičnog jajeta, tako da će namirnica koju pripremite sa lanom umesto sa jajetom imati u ukupnom zbiru manje kalorija.

 

Važna napomena

Da bi se iskoristile hranljive materije iz lana, neophodno ga je pre konzumacije samleti, pošto je opna semena, ako se pojede celo, gotovo nesvarljiva. Takođe, samleveno seme treba konzumirati odmah, zato što brzo oksidiše, osim ukoliko samleveni lan nije specijalno pakovan.

 

Izvori i stručne reference

https://authoritynutrition.com/benefits-of-flaxseeds/ www.medicalnewstoday.com/articles/263405.php www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/ www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388117304942 www.the-aps.org/detail/news/2019/02/05/flaxseed-fiber-ferments?SSO=Y www.healthline.com/health/flax-seeds-for-weight-loss#precautions

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Laneno seme organsko

Laneno seme ima veliku nutritivnu vrednost i prirodan je izvor mono- i polinezasićenih masnih kiselina, minerala i vlakana. Koristi se kao dodatak u ishrani i za pripremu lanene sluzi, blagog i neškodljivog sredstva za regulisanje probave. Semenke pre upotrebe samleti, a mogu se mešati sa jogurtom i suvim voćem i koristiti kao dodatak u salatama i musliju.


  510,00 din.


  Šifra: 102277

Laneno seme mleveno

Lan je izuzetno zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani. Da bi se lan iskoristio u organizmu, neophodno je da se samelje. Mleveni lan se mora potrošiti odmah jer veoma brzo oksidiše čime mnogo gubi na kvalitetu.


  110,00 din.


  Šifra: 102455

Lan mleveni organski specijalno pakovan

Samleveno zrno lana se lakše vari i mnogo bolje iskorišćava u organizmu. Naše laneno seme pakovano je u zaštitnoj atmosferi koja ga čuva od oksidacije čak i nakon otvaranja. Laneno seme smatra se najboljim izvorom omega 3 masnih kiselina. Bogato je i lignanima koji imaju svojstva antioksidanasa. Zahvaljujući obilju rastvorljivih celuloznih vlakana lan sa vodom stvara sluz koja se koristi kao prirodni laksativ.


  315,00 din.


  Šifra: 102284