Žitarice mahunarke musli keksi

Hiljadama godina unazad žitarice su bile glavna hrana čovečanstva. Zajedno sa mahunarkama, obezbedile su ljudskoj populaciji stabilan izvor hrane koji je omogućio osnivanje trajnih ljudskih zajednica i razvoj savremene civilizacije. Cena žitarica nije velika, tako da danas žitarice i mahunarke predstavljaju glavnu hranu za veliki deo sveta, a svakako da uz povrće i voće čine osnov onoga što se danas, opšte uzeši, smatra pravilnom i zdravom ishranom.

Integralne žitarice i mahunarke su energetska hrana koja obiluje hranljivim materijama. Žitarice, a posebno mahunarke, spadaju u namirnice bogate proteinima i to kvalitetnim biljnim proteinima, biljnim vlaknima i mikronutrijentima.

Posebno mahunarke su danas važan alternativni izvor biljnih proteina, koji se u savremenoj ishrani pojavljuje kao sve poželjnija zamena za proteine životinjskog porekla. Mahunarka koja je veoma zgodna za pripremu i sve popularnija u savremenoj ishrani je sočivo (postoje razne vrste: crveno, zeleno, crno sočivo).

Testenine, musli, keksi i hlebovi su proizvodi koji u svojoj osnovi imaju žitarice. Testenine od integralnih žitarica svakako imaju prednost nad onima koje se prave od rafinisanih žitarica.

Hleb je za mnoge, posebno u našoj kulturi, osnovna i nezaobilazna namirnica. Hleb i kifle za mnoge su pojam doručka. Ali, za one koji se zdravo hrane, integralni hleb (hleb integralnog brašna, zovu ga još i crni hleb) svakako ima prednost nad hlebom od rafinisanih žitarica (od belog brašna, tzv. beli hleb). Za one koji ne koriste gluten, pogodni su hlebovi od žitarica koje prirodno ne sadrže gluten, kao što su npr. kukuruz i heljda. Međutim, hlebove samo od bezglutenskih žitarica nije lako umesiti (jer gluten je lepak koji drži hleb), tako da značajnu pomoću mešenju bezglutenskih teksta i pravljenju bezglutenske varijante hleba daju mogu pružiti psilijum ljuspice.

U našoj prodavnici možete naći bogat izbor organski gajenih integralnih žitarica, kako onih uobičajenih, tako i onih koje se nisu tradicionalno koristile kod nas, ali sve više ulaze u savremenu upotrebu. Iz praktičnih razloga, u grupu žitarica ubrojali smo i kinou i heljdu, iako, striktno botanički uzevši, one nisu žitarice; ipak, i po svojim kulinarskim i po prehrambenim svojstvima one se gotovo i ne razlikuju od pravih žitarica, pa se zato nalaze u ovoj kategoriji.

Musli je zdrava kombinacija žitarica, suvog i orašastog voća. Za one koji redovno konzumiraju musli za doručak, kalorije nisu glavna briga. Mi nudimo gotove muslije (i gluten free muesli), ali takođe i visokokvalitetne sastojke od kojih možete sami napraviti musli po svojoj meri. Osnovu najpopularnije vrste muslija (kako god da ga pravite) čine ovsene pahuljice, koje nutricionisti širom sveta svesrdno preporučuju zbog njihovih posebno korisnih svojstava što se tiče varenja, holesterola i zdravlja srca i krvnih sudova. Naše ovsene pahuljice su vrhunskog kvaliteta, dobijaju se od organski gajenog ovsa, tako da i same te ovsene pahuljice predstavljaju sertifikovan organski proizvod.

Dobre testenine od integralnih žitarica su nezaobilazni sastojak kuhinje, pogotovo zato što se brzo i lako pripremaju. Testenine pripremljene od integralnih žitarica, što se tiče zdrave ishrane, svakako imaju prednost nad onima koje se prave od rafinisanih žitarica. Takođe, sve traženije postaju bezglutenske testenine, koje takođe imamo u svojoj ponudi zajedno sa raznim varijantama slanih i slatkih bezglutenskih keksa.

aleks_slani_kreker
135,00 din.
amarant6
420,00 din.
azuki
735,00 din.
BF_basmati
255,00 din.
basmati
500,00 din.
prezle_proso_heljda
245,00 din.
Senza_bezglutenski_mix
570,00 din.
mleveni_keks5
260,00 din.
EMCO_Granola_Straw_Almond
745,00 din.
EMCO_Granola_Honey_Nuts
745,00 din.
brasno_pirinac_bezglutena
235,00 din.
brasno_od_prosa
255,00 din.
ETERIKA_Brasno-od-tapioke
305,00 din.
Web_BEY_Org_Bulgur
435,00 din.
chia_snack_bezgluten
135,00 din.
crni_pirinac
550,00 din.
BF_Crveni-divlji-pirinac
380,00 din.
crvenipasulj
575,00 din.
crvenipirinac
440,00 din.
fonio_200g
280,00 din.
Strana 1 od 5