ZP integralno brašno kukuruza žutog zrna

Šifra: 101528
ZP brašno je dobijeno mlevenjem celog zrna žutog kukuruza kokičara selekcionisanog i uzgajanog u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“.
 Povratak na: Žitarice mahunarke musli keksi
Array

ZP brašno je dobijeno mlevenjem celog zrna žutog kukuruza kokičara selekcionisanog i uzgajanog u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“. Žuto-narandžasta boja zrna kukuruza potiče od karotenoida i flavonoida prirodnih pigmentnih jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta. Kukuruz kokičara žutog zrna, za razliku od standardnog kukuruza, pored bogatstva luteinom i zeaksantinom (karotenoidi), sadrži i visok sadržaj β-karotina. Ova pigmentna jedinjenja ZP brašnu daju intenzivno žutu boju, ali uslovljavaju i njegov funkcionalan/zdravstveni efekat.

ZP brašno je namenjeno za pripremu raznih pekarskih proizvoda (hleb, pecivo, proja, tortilja), poslastičarskih i konditorskih proizvoda (kolači, keks, čips).

PARAMETRI KVALITETA ZP BRAŠNA KUKURUZA KOKIČARA ŽUTOG ZRNA
Proteini 11,0 g/100g
Ulje 3,5 g/100g
Vlakna 7,1 g/100g
Ugljeni hidrati 67,1 g/100g
Ukupni šećeri 1,2 g/100g
Zasićene masne kiseline 0,5 g/100g
Mononezasićene masne kiseline 1,2 g/100g
Polinezasićene masne kiseline 1,8 g/100g
Karotenoidi 26,50 mg CGE/kg
Antioksidativni kapacitet 21,50 mmol Trolox Eq/kg
Tokoferoli 41 mg/kg
Niacin (vitamin B3) 10,10 mg/100g
Kalijum (K) 294 mg/100g
Magnezijum (Mg) 119 mg/100g
Natrijum (Na) < 10 g/100g
Gvožđe (Fe) 19,4 mg/kg
Cink (Zn) 17,3 mg/kg
Bakar (Cu) 1,25 mg/kg
Mangan (Mn) 7,58 mg/kg
Energetska vrednost 1514 KJ/100g
Osnovne prednosti:
Bogato vlaknima
Bogato antioksidansima (karotenoidina)
Bogato magnezijumom (Mg)
Bogato manganom (Mn)
Izvor proteina
Izvor vitamina B kompleksa
Izvor kalijuma (K)
Izvor cinka (Zn)

Proizvodjac/Uvoznik: Institut za kukuruz Zemun Polje Zemlja porekla: Srbija Organski proizvod: NE