Psilijum (Psyllium) organski 50g

430,00 din.
Šifra: 130002
Ljuske semena biljke Plantago ovata, bogate vlaknima (prirodno visok sadržaj vlakana). Ljuspice psilijuma doprinose normalnoj funkciji creva i ubrzanju prolaska crevnog sadržaja. Psilijum može da se koristi i kao brašno za pripremu različitih vrsta hleba, peciva, kolača i ostalih testa pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena.
Pakovanje
[pakovanje]
 Povratak na: Superhrana
Array

Psilijum (Psyllium) ljuspice su biljna vlakna koja se dobijaju od semena biljke Plantago ovata, tako da predstavljaju bogat prirodni izvor biljnih vlakana u ishrani. Poznato je da biljna vlakna pomažu normalnoj funkciji creva i ubrzanju prolaska crevnog sadržaja. Psilijum samleven u prah (ili u ljuspicama) može da se koristi i kao brašno za pripremu različitih vrsta hleba, peciva, kolača i ostalih testa, pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena i za keto ishranu.

 
Kako se proizvodi psilijum

Psilijum se dobija od žbunaste biljke koja raste širom sveta, a najčešće u Indiji, pa se kod nas naziva i indijska bokvica, dok se u Indiji naziva isabgol. Svaka biljka daje oko 15.000 malenih semenki obavijenih sluzavim okotačem, od kojih se dobijaju ljuspice psilijuma. Tradicionalni metod proizvodnje u Indiji, koja je i najveći proizvođač ljuspica psilijuma, je sledeći: odrasle biljke psilijuma se seku 15 cm iznad tla, ostavljaju uvezane nekoliko dana da se osuše, potom se mlate i oveju. Ove ljuspice, osim u kulinarstvu, imaju i značajnu primenu u tradicionalnoj medicini Indije, ajurvedi.

 
Čime se odlikuje Beyond psilijum

Psilijum ljuspice Beyond su vrhunskog kvaliteta. Dobijaju se od biljaka gajenih bez upotrebe hemikalija i svrstavaju se u organske proizvode. Poreklom su iz Indije, koja je i najveći uzgajivač i proizvođač ljuspica psilijuma u svetu. Cena za psilijum ljuspice Beyond je povoljna i srazmerna njihovom visokom kvalitetu.

 

Psilijum u ishrani i kulinarstvu

Psilijum u kulinarstvu najlešće koriste osobe koje su na keto dijeti, zbog toga što ovoj ishrani često nedostaju biljna vlakna. Takođe, psilijum ljuspice često koriste osobe koje izbegavaju gluten u ishrani, za pripremu bezglutenskih testa, hlebova i peciva.

 

Psilijum ljuspice za keto ishranu

Psilijum je veliku popularnost stekao među pristalicama keto dijeta (ishrane koja 80% kalorija dobija iz kvalitetnih masti), pošto ovakvom načinu ishrane, koji može da donese rezultate u pogledu regulisanja telesne težine i nivoa šećera u krvi, često nedostaju vlakna. Psilijum se pokazao kao dragocen dodatak u ovakvoj vrsti ishrane, koja gotovo da ne koristi žitarice ni voće.


Psilijum za osobe koje izbegavaju gluten

Takođe, za osobe koje izbegavaju gluten, ili su na bezglutenskoj ishrani, psilijum je odličan dodatak za pravljenje bezglutenskih hlebova. Pošto je glavni „lepak“ standardnih hlebova upravo gluten, ako pokušate da napravite hleb od bezglutenskih vrsta brašna, ona ne mogu da daju onu finu teksturu koju daje upravo gluten. Takođe, teško je oblikovati testo od brašna bez glutena. Dodavanje psilijuma u ovakva brašna (heljdino, pirinčano, proseno i sl) će pomoći da brašno ostane lepljivo i da može da se bez problema oblikuje, kao i da se hleb ne raspada nakon što se ispeče.

 

Psilijum za osobe koje izbegavaju kvasac

Za one koji izbegavaju kvasac, dobro je da znaju da psilijum pomaže da se postigne bolji kvalitet testa i pri pravljenju beskvasnog hleba i peciva. Srećom, psilijum ima neutralan ukus, pa ne menja uopšte ukus testa.

 

Zdravstvene dobrobiti psilijuma

Psilijum ljuspice, kako pokazuju iskustva, najpoznatije su kao efikasan prirodni laksativ, mada nova istraživanja ukazuju da mogu da donesu i neke druge koristi.

 

Zdravstvene dobrobiti psilijuma po ajurvedi

Prema tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, psilijum (psillium), koji se u ajurvedi naziva isabgol, deluje kao blagi laksativ, diuretik, omekšava stolicu i ublažava upale.
Zahvaljujući osobini da upija tečnost, psilijum (isabgol) tokom kretanja kroz creva upija i sakuplja štetne mikroorganizme, toksine i otpatke, koji se u ajurvedi nazivaju zajedničkim imenom „ama“. Ama je otrovna i lepljiva supstanca, koja se najčešće lepi za zidove debelog creva; ukoliko ona nastavi da se nagomilava, može da tokom vremena dospe u krvotok i izazove različite probleme na raznim mestima u organizmu. Čišćenje ame iz debelog creva, po ajurvedi, može da značajno doprinese opštem zdravlju, raspoloženju i izgledu. Po tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, dobrobiti od korišćenja psilijuma mogu da imaju osobe koje pate od hroničnog zatvora, hroničnog proliva, kolitisa, Kronove bolesti, gastritisa i čira; takođe, ajurveda smatra da psilijum može da pomogne i u ublažavanju upala uretre i bešike.

 

Zdravstvene dobrobiti psilijuma po savremenim istraživanjima

Savremena eksperimentalna i klinička proučavanja psilijuma ispitala su potencijalne zdravstvene dobrobiti psilijuma. Između ostalog, proučavano je i sledeće:

* Da li i koliko Psilijum (Psylium) pomaže digestivno zdravlje

* Da li psilijum može da uspostavi redovno pražnjenje creva i eliminiše zatvor (konstipaciju)

* Da li psilijum može da doprinese mršavljenju (regulaciji telesne težine)

* Da li psilijum može da doprinese regulaciji holesterola u krvi

* Da li psilijum može da doprinese regulaciji nivoa šećera u krvi

Opšti zaključci savremenih istraživanja u većini pokazuju da je uticaj psilijuma na organizam blagotvoran i u značajnoj meri potvrđuju postavke tradicionalne medicine ajurvede.

 

Recept za vas: hleb bez brašna sa psilijumom (Psyllium ljuspicama)

Potrebno je: 100g ovsenih pahuljica, 100g suncokreta, 50g susama, 50g lana, 4 kašike psilijuma, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica meda, 300ml vode, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica soli ili po ukusu

Priprema: Pomešati odvojeno suve i mokre sastojke (izuzev praška za pecivo), a zatim sjediniti i sve dobro izmešati. Ovo je najbolje uraditi uveče. Ostaviti smesu da odstoji preko noći. Ujutro dodati prašak za pecivo i lepo izmešati. Smesu staviti u kalup dimenzija otprilike 23x9 prethodno obložen papirom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Nakon toga izvaditi hleb sa papirom za pečenje, staviti na rešetku rerne i peći još 30-ak minuta. Hleb treba fino da porumeni. Pre sečenja ostaviti da se dobro ohladi.

Ovaj recept možete pogledati i kao video-recept na sledećem linku:


https://www.youtube.com/watch?v=WFXA-WmwJ7E

 

Najčešća pitanja

Koja je cena za psilijum (cena psilijum ljuspice)?

Cena za Beyond organske psilijum ljuspice je povoljna i srazmerna njihovom  visokom kvalitetu. Takođee, treba imati u vidu da je u pitanju organski proizvod.

U kakvim pakovanjima se prodaje psilijum (psyllium)?

Beyond psilijum se prodaje u pakovanjima od 50 grama i od 100 grama.

Koliki je rok upotrebe psilijuma?

Pošto se radi o biljnim vlaknima koja slabo podležu kvarljivosti, rok upotrebe psilijum ljuspica je prilično dug. Obično se psilijum deklariše na rok trajanja od 2 godine. Deklarisani rok upotrebe Beyond psilijum ljuspica je vidljivo označen na svakom pakovanju.

Gde se može kupiti psilijum (Beyond psilijum ljuspice)?

Psilijum (Psyllium) ljuspice Beyond možete potražiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, u Mercatoru i bolje snabdevenim supermarketima.
Psilijum (Psyllium) ljuspice Beyond možete naručiti i onlajn, putem ovoga veb sajta.

Koliko traje isporuka?

U zavisnosti od rada kurirske službe, kad naručite psilijum onlajn u našoj internet prodavnici, rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

Po čemu se Beyond psilijum ljuspice razlikuje od drugih psilijum ljuspica?

Psilijum ljuspice Beyond su organski proizvod. Potiču iz Indije, koja je i najveći proizvođač ovog artikla u svetu. Vrhunskog su kvaliteta, pažljivo kontrolisane i pakovane i prepoznatljivo po našem brendu Beyond.

Kako se koriste psilijum ljuspice?
Ako uzimate psilijum ljuspice samostalno, radi unosa biljnih vlakana i regulacije varenja, za odrasle i adolescente je preporučeno da se koriste po 2 kafene kašičice (4 g), dok deca uzrasta 6-12 godina: uzimaju 1 kafenu kašičicu (2 g) ljuspica. Navedenu količinu treba rastvoriti u 2 dl vode, soka ili čaja. Pustiti da odstoji nekoliko minuta i popiti. Nakon ispijanja pripremljenog napitka preporučuje se da se popije još jedna čaše vode, kao i da se više pije tečnosti (vode) tokom dana.
Ako koristite psilijum ljuspice u kulinarstvu, one se mogu dodati u razne recepte, već u skladu sa time o kakvim se jelima radi (supe, variva, peciva, hleb) i kakav je recept. U prethodnom tekstu naveli smo detaljno recept za pravljenje hleba bez brašna uz korišćenje psilijum ljuspica.

Nutritivna deklaracija:

Nutritivna deklaracija u 100g / % dnevnog referentnog unosa* *  RU Referentni unos za prosečnu odraslu osobu: 8400 kJ / 2000 kcal*

Nutritivne informacije         na 100 g                     1 kafena kašičica (2g)
Energ. vrednost          776kJ (193kcal) /                   15,5 kJ/3,9kcal
Masti                                        0,2 g /                               0g
od kojih zasićene masne kiseline 0g                                 0g
Ugljeni hidrati                          2,5 g /                                0,05g
od kojih šećeri                         0 g                                     0 g
Proteini                                    1,4g                                   0,03g
So                                            0,315g                               0,006g
Biljna vlakna                            87,8 g /                              1,7 g
Sastojci: 100% organski psilijum u ljuspicama (ljuska semena psilijuma, indijske bokvica, Plantago ovata)
Način primene: Odrasli i adolescenti: 2 kafene kašičice (4 g), a deca uzrasta 6-12 godina: 1 kafenu kašičicu (2 g) ljuspica rastvoriti u 2 dl vode, soka ili čaja. Pustiti da odstoji nekoliko minuta i popiti. Nakon ispijanja pripremljenog napita preporučuje se unos dodatne čaše vode i pojačani unos tečnosti (vode) tokom dana.
Upozorenja: Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Trudnice i dojilje bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja ovog proizvoda. Proizvod ne smeju da koriste osobe koje su osetljive na bilo koju komponentu proizvoda. Proizvod uzimati minimum 1 sat pre ili posle uzimanja lekova ili drugih dodataka ishrani. Efekti su najčešće primetni 12-24 sata nakon uzimanja prve doze. Prilikom korišćenja proizvoda moguća je flatulencija i nadimanja stomaka. U slučaju pojave bola u grudima, povraćanja, teškoća pri gutanju ili disanju, pojave bola u stomaku, mučnine, povraćanja ili groznice, potrebno je posavetovati se sa lekarom. Proizvod ne treba koristiti u slučaju problema sa gutanjem, ako imate dijabetes melitus, ili u slučaju iznenadne promene u radu debelog creva, rektalnog krvarenja ili u slučaju nepražnjenja creva nakon korišćenja drugih laksativnih proizvoda.  Proizvod ne bi trebalo uzimati neposredno pre odlaska na spavanje.
Način čuvanja: Čuvati na sobnoj temperaturi.
Najbolje upotrebiti do (datum označen na pakovanju)
Neto količina: 100 g (50 doza po 2 g (1 kafena kašičica))
Uvoznik i nosilac upisa: Beyond, Vožda Karađorđa 76b, Niš, republika Srbija.

 

 

 {product id=441}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo Zemlja porekla: Indija Organski proizvod: DA