Đumbir instant čaj u granulama

Šifra: 112306
Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.
 Povratak na: Čajevi
Array

Čaj od đumbira (ili, kako ga često traže na internetu, „caj od djumbira“ ili „djumbir caj“) spada u najpopularnije čajeve koji se koriste u „kućnoj apoteci“ u slučajevima mučnine, problema sa varenjem, prehlade i gripa. Đumbir instant čaj u granulama ima tu prednost što je gotovo potpuno spreman za upotrebu, dovoljno je da se rastvori u toploj ili hladnoj ili vodi i veoma je zgodan da se ponese na posao, putovanje i sl.

 

Šta je đumbir

Đumbir (Zingiber oficinale) je biljka sa cvetovima čiji se koren u svežem stanju ili sušen i samleven u prah koristi kao začin, a u narodnoj medicini za pripremu obloga i čajeva. Pripada familiji Zingiberacea, u koju takođe spadaju još dve biljke veoma važne u kulinarstvu i prirodnoj medicinu, a to su kurkuma i kardamon. Koren đumbira ima aromatičan, ljutkast ukus i obilato se koristi u azijskoj kuhinji kao začin. Može se koristiti svež, ili osušen i samleven u prah. Đumbir se takođe koristi vekovima u tradicionalnoj medicini Indije, Kine i Japana. Najveći proizvođač đumbira danas je Indija, koja daje oko 43% svetske proizvodnje. Značajni proizvođači đumbira su i Kina, Nigerija i Nepal.

 

Dobrobiti čaja od đumbira

Čaj od đumbira je tradicionalni osvežavajući napitak, ali i jedan od najčešće korišćenih domaćih čajeva u slučaju prehlada i gripa. S obzirom da biljka đumbir ima hiljadugodišnju tradiciju korišćenja u prirodnoj medicini, savremena nauka se detaljno pozabavila ispitivanjem njegovih povoljnih dejstava na ljudsko zdravlje. Utvrđeno je da đumbir sadrži više bioaktivnih komponenti, a glavna među njima je tzv. džindžerol, koji ispoljava izrazito antioksidansno i antiupalno delovanje. Mnoga medicinska svojstva đumbira potiču upravo od džindžerola.

U istraživanjima delovanja đumbira na ljudski organizam ispitivano je, između ostalog, i sledeće:

Da li čaj od đumbira može da ublaži mučninu (posebno tzv. putnu mučninu)?

Da li čaj od đumbira pomaže varenje?

Da li čaj od đumbira utiče na nivo holesterola i šećera u krvi?

Može li čaj od đumbira da pomogne mršavljenju?

Da li čaj od đumbira može da ublaži bol i upale, posebno u slučaju upale mišića i osteartritisa?

Kako čaj od đumbira deluje na zdravlje mozga?

U većini slučajeva, istraživanja su utvrdila da je delovanje đumbira na ljudsko zdravlje povoljno.

Po strani od rezultata istraživanja i naučnih dokaza, u praksi čaj od đumbira sa limunom i medom ostaje jedno od najpopularnijih i najčešće korišćenih domaćih sredstava koja se uzimaju da se olakšaju simptomi prehlade i gripa. Pitanje je da li je efikasan ili ne onoliko koliko ga preporučuju, ali je sigurno da u slučaju prehlade bilo koji topao čaj neće da naškodi, već može jedino da pomogne.

 

Đumbir i mučnina: dva istraživanja

Jedno istraživanje iz 1982. je ukazalo da đumbir deluje protiv putne mučnine efikasnije nego lek Drammamine (dimenhydrinate; referenca: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/) Tu tvrdnju je potkrepilo drugo interesantno istraživanje sprovedeno 1988. na danskim mornaričkim kadetima na nemirnom moru. Utvrđeno je da je kod 72% ispitanika koji su uzeli pola kašičice đumbira u prahu povraćanje smanjeno, a kod 38% je đumbir pružio potpunu zaštitu od morske bolesti. Zaštita je počela da deluje 25 minuta nakon što su uzeli đumbir, a trajala je četiri sata (referenca: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3277342/). Velika prednost đumbira je što su nuspojave krajnje retke. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lekovima koji mogu da izazovu neželjene posledice.

 

Ko ne sme da pije čaj od đumbira

Iako su neželjeni efekti uzimanja đumbira zaista retki, treba imati u vidu sledeće:
Prema savetima koje na svom veb-sajtu objavljuje poznata bolnica Mount Sinai iz Njujorka, trudnice i dojilje, osobe sa srčanim oboljenjima i dijabetičari ne bi trebalo da uzimaju đumbir bez konsultacije sa svojim lekarom.
Đumbir ne treba koristiti ako imate neki problem sa krvarenjem, ili uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi, uključujući i aspirin (referenca: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/ginger)

 

Prednosti Beyondovog đumbir instant čaja u granulama

Đumbir instant čaj u granulama je zgodan da pripremite osvežavajući čaj od đumbira kod kuće, a zgodan je i za poneti. Đumbir instant čaj u granulama je već zaslađen šećerom i fruktozom, dakle potpuno spreman za upotrebu. Osim kod kuće, možete ga bez problema pripremiti na poslu (u kancelariji), na izletu, na putovanju, na kampovanju i slično. Kad je u pitanju instant čaj od đumbira, recept za pripremu vam nije potreban, jer je čaj unapred pripremljen, samo ga treba rastvoriti u vodi.

 

Kako napraviti čaj od đumbira

U slučaju Beyond instant čaja od đumbira u granulama, to je krajnje jednostavno. Potrebno je samo 1,5 do 2 kafene kašičice granula rastvoriti u 2 dl tople ili hladne vode (ako hoćete hladno osveženje). Ako volite slađi čaj, po želji ga možete i dodatno zasladiti.

 

Najćešća pitanja

Kolika je cena za đumbir čaj (djumbir caj) u granulama?

Đumbir čaj u granulama ima povoljnu cenu, uzimajući u obzir da je to instant čaj koji se lako i brzo sprema i možete ga poneti sa sobom.

U kakvim pakovanjima se prodaje đumbir instant čaj u granulama?

Beyond đumbir instant čaj u granulama se prodaje u kutijama koje sadrže zatvorenu kesicu sa 200 grama granula instant čaja.

Koliki je rok upotrebe đumbir instant čaja u granulama?

Rok trajanja đumbir instant čaja u granulama se obično deklariše na dve i po godine od datuma pakovanja. Rok upotrebe Beyond đumbir instant čaja je vidno istaknut na svakoj kutiji.

Gde mogu da kupim Beyond đumbir instant čaj?

Beyondov đumbir instant čaj možete potražiti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, u hipermarketima Mercator i dobro snabdevenim supermarketima.
Đumbir instant čaj možete naručiti i onlajn, putem ovoga veb sajta.

Koliko traje isporuka?

Đumbir instant čaj naručen u našoj internet prodavnici stiže vam za nekoliko dana, a rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

Šta izdvaja Beyond đumbir instant čaj?

Beyond đumbir instant čaj ne mora da se kuva i ne zahteva da obavezno imate grejač da biste ga pripremili. Rastvara se brzo i lako u vodi, bilo da je topla ili hladna. Firma Beyond je prva počela da plasira đumbir instant čaj na našem tržištu, koji je brzo postao veoma popularan proizvod: instant đumbir čaj, cena pristupačna.

 

Hranljive vrednosti u 100 g


Energetska vrednost 1628kJ/389Kcal (19%*)
Belančevine 0 g (0%*)
Ugljeni hidrati 99 g (38%*)
od kojih šećeri 22 g (24%*)
Masti 0 g (0%*)
Vlakna 0 g (0%*)
So 0 g (0%*)

 

{product id=132}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo

Zemlja porekla: Srbija

Organski proizvod: NE