Naut sirov organski

485,00 din.
Šifra: 101265
Naut je visokokvalitetna mahunarka i prirodni je izvor proteina, minerala, vitamina i dijetetskih vlakana. Koristi se za pripremanje supa, variva, salata, umaka i namaza. Pečeni naut (leblebija) je zdrava i ukusna grickalica.
Pakovanje
[pakovanje]
 Povratak na: Za regulaciju holesterola
Array

Naut ili leblebija pripada porodici mahunarki. Na Istoku je vrlo čest sastojak mnogih jela, a kod nas se u prošlosti najčešće koristio kao grickalica (leblebija, odnosno kao pečeni naut). Naut ne samo da je ukusan i hranljiv, već pruža velike mogućnosti za primenu u kulinarstvu: za supe, variva, humus, falafel i drugo.

 

Istorija gajenja nauta

Interesantno je da naut spada u najstarije poljoprivredne kulture. Najdavniji dokazi o gajenju nauta (odnosno, njegovog divljeg pretka) potiču iz Sirije, i to iz doba neolita pre grnčarije, oko 8400. g. pre nove ere. Prvi dokazi o gajenju nauta kao pripitomljene poljoprivredne kulture potiču iz Turske i sa Levanta, oko 7000 g. p. n. e. Naut se odatle proširio po oblasti Mediterana oko 6000. g. p. n. e, i po Indiji, oko 3000 g. p. n.e. U otprilike slično vreme, u doba mezolita, dokaze o gajenju nauta nalazimo i u Južnoj Francuskoj, a u doba kasnog neolita i na raznim mestima u Grčkoj.

U Evropi se u pisanim spomenicima naut prvi put pominje u tekstu Capitulare de villis iz vremena Karla Velikog (8-9 vek); pominje se u spisima Albertusa Magnusa (13. vek), u spisima botaničara iz 17. veka, a u 18. veku jedan nemački autor pominje pečeni naut kao zamenu za kafu.
Sve u svemu, očigledno je da naut ima veoma dugu i interesantnu istoriju!

 

Naut u savremenom kulinarstvu

Kao i druge sušene mahunarke, naut sirovi bi pre kuvanja trebalo ostaviti da odstoji potopljen u vodi preko noći, da nabubri kako bi se lakše skuvao. Tako pripremljen, može da se koristi za pripremu variva, pirea, namaza, kao garnirung, dodatak salatama i supama. Radi privikavanja na ukus nauta, on se u početku može kombinovati sa drugim mahunarkama ili žitaricama.

Skuvan i ohlađen naut može da se doda u salate ili u variva.

Naut može da se samelje u brašno, uvalja u kuglice i isprži i tako se dobija falafel (bliskoistočno jelo koje stiče sve veću popularnost u zapadnom svetu).
U arapskom svetu, kuvani i mleveni naut se meša sa taanom (susamovim puterom) i tako se pravi humus. Humus odavno nije više samo orijentalni specijalitet, jer je postao sastavni deo zapadne kuhinje, a odskora je počeo da se široko koristi i kod nas.

Na srednjem Istoku, naut sirovi se peče, začini i jede kao grickalica, pod imenom leblebija (na sličan način se tradicionalno koristio i na našim prostorima).

U Bengalu, humus se koristi za pripremu jednog od najpopularnijih indijskih vegetarijanskih jela: karija, koji se služe sa hlebom ili kuvanim pirinčem. Naut je takođe deo tradicionalne kuhinje u Portugaliji i Španiji.

Zrna nauta se takođe mogu koristiti kao dodatak kafi ili kao sirovina za proizvodnju surogata kafe. Mlevenjem ljuštenog zrna nauta dobija se brašno sa visokim procentom belančevina. Ovo brašno se lakše vari od sojinog, a njegovim dodavanjem u brašno žitarica poboljšava se nutritivna vrednost hleba i peciva.

Od tečnosti u kojoj se kuvao naut može da dobija tzv. akvafaba, prehrambeni sastojak u trendu, koji se može koristiti kao zamena za belance jajeta u raznim veganskim receptima.

 

Čime se odlikuje sirovi naut Beyond

Naut koji prodaje Beyond je organski proizvod, poreklom iz Srbije. Organska proizvodnja podrazumeva da se ne koriste herbicidi, pesticidi i druga hemijska sredstva koja se obilato upotrebljavaju u konvencionalnoj poljoprivredi. Kupovinom organskih proizvoda, u ovom slučaju, organski proizvedenog nauta, štitimo svoje zdravlje i prirodnu okolinu. Kupovinom organskih proizvoda poreklom iz Srbije direktno podržavamo domaću organsku poljoprivredu.

 

Nutritivne i zdravstvene dobrobiti nauta

Naut ima veliku nutritivnu, ali i kalorijsku vrednost. Sto grama nauta sadrži 269 kcal. Najveći deo zrna nauta čine ugljeni hidrati (60%), zatim belančevine (20%) i masti (4-4,5%). S obzirom na značajnu količinu proteina i biljnih vlakana, naut je namirnica koja daje dugotrajan osećaj sitosti, što pomaže da se obuzda apetit i da se ne konzumira nepotrebno hrana između obroka. Što se tiče mikronutrijenata, naut je posebno dobar izvor mangana i folata (vitamina B9). Naut je takođe i prilično dobar izvor gvožđa, procenjuje se da jedna šolja nauta sadrži nešto više od četvrtine preporučenog dnevnog unosa ovog mikroelementa (referenca: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173799/nutrients).

Uticaj mahunarki na varenje, nivo holesterola i šećera u krvi je dosta proučavan, i u celini se smatra da je on veoma povoljan. Kao pripadnik porodice mahunarki, proučavan je i naut, između ostalog i sledeće:

Da li naut pomaže varenje?
Da li naut utiče pozitivno na crevnu floru?
Da li konzumacija nauta doprinosi regulaciji nivoa glukoze u krvi?
Da li konzumacija nauta utiče povoljno na zdravlje srca i mozga?

U celini, istraživanja pokazuju da je naut hranljiva, zdrava i korisna namirnica koja se može preporučiti svima koji žele da se hrane uravnoteženo i zdravo.

 

Recept za vas: naut na orijentalni način

Ovo začinjeno jelo će vas fino zagrejati i okrepiti u tmurnijim danima.

Za dve porcije, potrebno vam je: 350g kuvanog nauta, 1 luk, sitno iseckan, 2 sitno iseckana paradajza (ili odgovarajuća količina pasiranog paradajza), čen belog luka, izgnječen, 1cm oljuštenog svežeg đumbira, iseckanog (ili ½ kašičice đumbira u prahu), kašičica ljute aleve paprike, kašičica slatke aleve paprike, kašičica korijandera u prahu, ½ kašičice garam masale (začin, može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama), ¼ kašičice kurkume, kašika ulja, kašičica semenki slačice.

Priprema: 350g nauta nauta isperite, a zatim prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Prospite vodu u kojoj je naut bubrio, prespite naut u ekspres-lonac, prelijte vodom tako da je nivo vode oko 5 cm iznad nauta. Kuvajte 45 minuta.

Zagrejte ulje u tiganju pa dodajte semenke slačice i krčkajte dok ne počnu da puckaju. Potom dodajte luk i krčkajte još nekoliko minuta. Potom dodajte beli luk, korijander, đumbir, slatku i ljutu alevu papriku i paradajz.

Dinstajte mešavinu na srednjoj vatri neko vreme povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne. Po potrebi, možete da dospete i malo vode.
Dodajte kurkumu, garam masalu i naut i nastavite da dinstate još otprilike pet minuta. Skinite sa vatre i posolite po želji. Garnirajte svežim peršunom.

 

Video-recept za vas

Video-recept za varivo sa nautom pogledajte na našem jutjub kanalu:
https://www.youtube.com/watch?v=fR8A1wWC7v4

 

Najčešća pitanja:

 

Koliko košta sirovi naut (cena)?

Cena sirovog nauta Beyond je povoljna i srazmerna njegovom visokom kvalitetu i tome što je to sertifikovan organski proizvod

Kako se prodaje naut sirovi, rinfuz ili pakovanje?

Sirovi naut Beyond je pakovani proizvod: prodaje se u kesicama od 500 grama.

Koliki je rok upotrebe sirovog nauta?

Rok upotrebe sirovog nauta, kad se upakuje, iznosi 18 meseci. Rok do kojeg se može upotrebiti proizvod je vidljivo istaknut na svakom pakovanju.

Gde mogu da kupim sirovi naut Beyond?

Sirov organski naut Beyond možete potražiti u većini prodavnica zdrave hrane, u hipermarketima Mercator kao i u dobro snabdevenim supermarketima.
Ovaj artikal možete naručiti i onlajn, putem našeg veb sajta.

Koliko se čeka na isporuku?

Naručeni naut biće vam dostavljen u najkraćem mogućem vremenu, a najduže, rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

Po čemu se izdvaja Beyondov naut?

Beyondov naut je organski naut proverenog kvaliteta i domaćeg porekla (iz Srbije). Pažljivo je probran, prokontrolisan i upakovan.

Kako se priprema naut?

Kao i većinu drugih mahunarki, naut je najbolje ostaviti potopljen u vodi preko noći, kako bi se potom brže i lakše skuvao. Naut se može kuvati, peći, samleti u brašno (nautovo brašno) i koristiti za pripremu raznih vrsta veoma ukusnih jela. Neke recepte za pripremu naveli smo u ovom tekstu.

Sastojci: 100% sirovi naut

Nutritivna deklaracija u 100g / % dnevnog referentnog unosa* *Referentni unos za prosecnu odraslu osobu: 8400 kJ / 2000 kcal*

Energ.vrednost 1448kJ/343Kcal (17%*)
Proteini 24 g (48%*)
Ugljeni hidrati 48 g (18%*)
od kojih šećeri 5 g (25%*)
Masti 6 g (8%*)
Od kojih zasicene masne kiseline 0,0 g (0%*)
Biljna vlakna 12 g (50%*)
So 0g / 0%
Tiamin (Vitamin B1) 0,47 mg (42%**)
Riboflavin (Vitamin B2) 0,21 mg (15%**)
Piridoksin (Vitamin B6) 0,5 mg (35%**)
Gvožđe 6,2 mg (44%**)
Magnezijum 115 mg (30%**)
Kalijum 875 mg (43%**)
Fosfor 366 mg (52%**)

Specifikacija proizvoda
Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo, zemlja porekla: Srbija, organski proizvod: DA

 

 

{product id=70}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo

Zemlja porekla: Srbija

Organski proizvod: DA