Proso organsko

485,00 din.
Šifra: 101270
Tradicionalna namirnica starih Slovena, u savremenoj ishrani zanemarena. Proso je blago slatkastog ukusa i orašaste teksture, sadrži vitamine B kompleksa i prirodni je izvor minerala. Prirodno ne sadrži gluten i pogodna je hrana za osobe koje izbegavaju gluten.
Pakovanje
[pakovanje]
 Povratak na: Za hrono ishranu
Array

Proso je žitarica blago slatkastog ukusa i orašaste teksture, sadrži vitamine B kompleksa i dobar je izvor minerala i biljnih vlakana. Proso je bilo i tradicionalna namirnica starih Slovena. U sistemu savremene zdrave ishrane proso je steklo popularnost prevashodno zbog toga što prirodno ne sadrži gluten i što je bogat izvor proteina biljnog porekla i antioksidanasa. 

 

Čime se izdvaja organsko proso Beyond

Proso koje distribuira Beyond je poreklom iz Srbije. Gajeno je organski, dakle bez upotrebe pesticida i herbicida koji se koriste u tradicionalnoj poljoprivredi. To je oljušteno, visokvalitetno, pažljivo kontrolisano i probrano proso. Cena je pristupačna i primerena organskom proizvodu, a korišćenjem organski gajenog prosa podstičemo organsku poljoprivredu koja čuva i ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

 

Kako i gde se gaji proso

Proso je u stvari grupa sitnozrnih žitarica iz familije Poaceae, koje se gaje najviše u Indiji, Nigeriji i drugim azijskim i afričkim zemljama. Smatra se starom vrstom žitarica, a koristi se kako za ljudsku ishranu, tako i za ishranu stoke i kao hrana za ptice. Tradicija gajenja prosa postoji i u našoj zemlji, s obzirom da je to bila tradicionalna namirnica starih Slovena. Familija prosa ima brojne prednosti u odnosu na druge žitarice, uključujući i to što je otporna na sušu i štetočine. Proso je takođe sposobnije da preživi u nepovoljnom okruženju i na manje plodnom tlu. Sve vrste prosa se dele u dve kategorije: proso sitnog i proso krupnog zrna. Proso koje se gaji i prodaje kod nas spada u grupu prosa krupnog zrna.

 

Nutritivne dobrobiti prosa

Proso je veoma hranljiva namirnica pogodna za svakodnevnu upotrebu u ishrani. Lako se i brzo priprema, dobro se uklapa u veliki broj jela.  Proso sadrži više amino-kiselina od većine ostalih žitarica. Sadrži vitamine B grupe (B1, B2, B3 i B6). Značajan je izvor magnezijuma, u 100 g sadrži se 38% preporučenog dnevnog unosa ovog važnog mikronutrijenta. Proso je takođe dobar izvor fosfora, gvožđa i kalijuma.

Od svih žitarica, proso se najlakše vari. Takođe, najviše je alkalno od svih žitarica (koje uglavnom stvaraju kiselu reakciju). Zahvaljujući sadržaju biljnih vlakana, proso doprinosi eliminaciji otpadnih materija i redovnom pražnjenju creva.

Proso je laka hrana koja se smatra se preporučljivom za konzumaciju u slučajevima oporavka od bolesti i pratećeg umora, zahvaljujući sadržaju B vitamina, makronutrijenata i gvožđa.

 

Proso za bebe

Pošto je lako svarljiva namirnica, proso za bebu može biti hrana počev od uzrasta 6-8 meseci. Posebno je organsko proso pogodno u tu svrhu, pošto je uzgajano bez upotrebe pesticida i herbicida. Koji proso recept ćete koristiti, zavisi od svakog pojedinačnog slučaja, ali se proso za dečju ishranu može pripremiti npr. kao kaša od prosa, griz od prosa, proso sa povrćem, proso sa bundevom, proso sa voćem, ili kao puding od prosa.

 

Kako se proso priprema

Evo kako se kuva proso: 1 šolja prosa u 2,5 šolje vode se zagreva do ključanja. Kada tečnost počne da vri, smanjiti temperaturu i kuvati 15-tak minuta.

 

Recept za vas: musaka od povrća sa prosom

Potrebno je: 150g oljuštenog prosa, 1kg krompira, 1 mala glavica karfiola, 3 veće šargarepe, 2 cvekle, 2 celera, 2 korena peršuna, ½ glavice kupusa, 2 lista kelja, 1 veza svežeg peršunovog lista, 1 glavica crnog luka, 1 glavica belog luka, 2 tikvice, 2 kašike hladno ceđenog ulja, 1 kašičica morske soli, ½ kašičice origana, ½ kašičice bosiljka

Priprema: Dobro oprati (u pet, šest voda) i skuvati proso na vodi (kad prokuva skinuti sa vatre i ostaviti da nabubri). Oprati i očistiti povrće. Krompir i tikvice iseći na kolutove, šargarepu na štapiće veličine 2,5 cm, zelen i celer na kockice, kupus na rezance ili trouglove.

U dublji pleh (najbolje zemljani) podmazan uljem ređati: sloj krompira i malo posoliti i pobiberiti, zatim crni luk i praziluk, pa skuvano proso. Posuti origano i bosiljak, pa ređati povrće, začinsko povrće i beli luk. Na kraju prekriti listovima kelja, kupusa i ukrasiti bundevom.

Pleh prekriti aluminijumskom folijom i peći u već zagrejanoj rerni na 220°C oko sat vremena. Služiti vruće.

Ako pečete u zemljanoj ili vatrostalnoj posudi staviti ih u hladnu rernu, a period pečenja produžiti za 15 min. Musaka se može služiti sa soja kiselim mlekom  ili pavlakom.

Prijatno!

 

Video-recept: pljeskavice od prosa

Kako se pripremaju pljeskavice od prosa, možete videti na ovom video-receptu na našem jutjub kanalu:

https://www.youtube.com/watch?v=pMSSoQSmf6c

 

Zdravstvene dobrobiti prosa

Dve stvari čine proso namirnicom koja je korisna za zdravlje, a to su njegova laka svarljivost i to što prirodno ne sadrži gluten. Zato je pogodno za ishranu osoba koje se oporavljaju, kao i onih koje izbegavaju gluten u ishrani.

Proso ima relativno nizak glikemijski indeks (GI), niži, na primer, od GI pirinča. Jedno istraživanje, koje je pratilo 105 osoba sa dijabetesom, utvrdilo je sledeće: kada su ispitanici umesto doručka koji se zasnivao na pirinču prešli na doručak koji se zasnivao na prosu, nivo šećera u krvi nakon obroka bio im je niži (referenca: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28361824).

Bilo je takođe istraživanja koja su ispitivala kako konzumacija prosa utiče na nivo holesterola u krvi.

 

Najčešća pitanja

Proso cena, kolika je?

Beyond organsko proso ima povoljnu cenu uzimajući u obzir da je to organski proizvod visokog kvaliteta.

U kakvim pakovanjima se prodaje proso?

Beyond organsko proso se prodaje u kesicama od 500g. Kod pakovanih proizvoda, za razliku od rinfuznih, lakše je kontrolisati čistoću i kvalitet.

Koliki je rok upotrebe prosa?

Kao i kod drugih tvrdih žitarica (heljda, pšenica i dr) rok trajanja prosa je veoma dug. Obično se pakovano proso deklariše na dve godine od datuma pakovanja. Deklarisani rok upotrebe Beyond organskog prosa je vidljivo označen na svakoj kesici.

Gde može da se kupi organsko proso Beyond?

Organsko proso Beyond možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane, u hipermarketima Mercator i dobro snabdevenim supermarketima. Organsko proso možete naručiti i onlajn, putem ovoga veb sajta.

Koliko traje isporuka?

Proso naručeno onlajn u našoj veb-prodavnici biće vam isporučeno u najkraćem mogućem roku koji dopušta slanje kurirskom službom, a najduže, rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

Po čemu se Beyond proso razlikuje od drugih brendova prosa?

Proso koje distribuira firma Beyond je poreklom iz Srbije i gajeno i sertifikovano kao organski proizvod, dakle, gajeno je bez upotrebe hemikalija koje se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi. Vrhunskog je kvaliteta, pažljivo kontrolisano i pakovano i prepoznatljivo po našem brendu Beyond.

Kako se priprema proso?

Proso se kuva brzo i lako: jedna šolja prosa u 2,5 šolja vode skuva se za 20-tak minuta. Proso može da se dobro uklopi u sve vrste jela: kaše, variva, supe, musake, a od njega se može napraviti i ukusni puding od prosa, kao i ukusna hrana ze bebe i decu, u kombinaciji sa povrćem ili voćem.


Sastojak: 100% oljušteno proso

Može da sadrži u tragovima soju, gluten, susam, kikiriki, lešnik i badem.

Nutritivna deklaracija u 100g / % dnevnog referentnog unosa* *Referentni unos za prosecnu odraslu osobu: 8400 kJ / 2000 kcal*

Energ.vrednost 1582kJ/378Kcal (19%*)
Proteini 11 g (22%*)
Ugljeni hidrati 65 g (25%*)
od kojih šećeri 1 g (1%*)
Masti 4 g (4%*)
Od kojih zasicene masne kiseline 0,7 g (3,5%*)
Biljna vlakna 3 g (12%*)
So 0 g (0%*)
Tiamin (vitamin B1) 0,42 mg (38%*)
Riboflavin (vitamin B2) 0,29 mg (21%*)
Niacin (vitamin B3) 4,7 mg (29%**)
Piridoksin (vitamin B6) 0,38 mg (57%**)
Magnezijum 144 mg (38%**)
Fosfor 285 mg (40%**)
Kalijum 285 mg (14%**)
Gvožde 3,1 mg (22%**)

 

 

{product id=72}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo Zemlja porekla: Srbija Organski proizvod: DA

Cena proizvoda je trajno snižena od 31.1.2018.