Čia seme organsko

390,00 din.
Šifra: 111533
Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Reč čia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Pakovanje
[pakovanje]
 Povratak na: Superhrana
Array

Čia seme je hranljiva namirnica koja se koristila u Latinskoj Americi hiljadama godina. Iako ga neki nutricionisti porede sa lanenim semenkama, čia seme ima posebna svojstva i veliku nutritivnu vrednost.

 

Šta je čia seme

Čia semenke su jestivo seme biljke Salvia hispanica, koja pripada porodici menta (Lamiaceae), a potiče iz centralnog i istočnog Meksika. Čia semenke su malene (oko 2mm u prečniku), ovalne, sive boje sa crnim i belim tačkama.

 

Gajenje i korišćenje čia semena u ishrani

Čia seme su gajili i koristili Asteci i predstavljalo je jednu od osnovnih namirnica u njihovoj kulturi. Za njih je, izgleda, bilo važno gotovo kao i kukuruz. Jezuitske hronike svrstavaju čia seme na treće mesto među kulturama koje su gajili Asteci, iza kukuruza i pasulja.

U Evropi se do početka 21. veka čia seme slabo konzumiralo, tako da se još uvek smatra novom hranom, prema evropskoj agenciji Advisory Committee of Novel Foods and Processes. Međutim, u današnje vreme je čia seme je postalo toliko popularno, da predstavlja gotovo neizostavan sastojak zdrave ishrane. Danas se čia seme gaji u Meksiku, Gvatemali, Boliviji, Ekvadoru, Nikaragvi, Argentini, ali počinje da se gaji i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Čia seme upotreba

Čia seme se najčešće dodaje drugim namirnicama. Uglavnom se dodaje u smutije, muslije, energetske i granola štanglice, jogurte, tortilje i hlebove.

Čia seme može da se konzumira i sirovo, potopljeno u vodu, kada stvara želatinoznu masu. Želatinozna masa koju stvara čia seme može da se koristi kao zamena za jaja u nekim veganskim receptima.

Čia seme potopljeno u vodi predstavlja osnov za veoma hranljiv i okrepljujući tradicionalni napitak iskiate, a može poslužiti kao odlična osnova za pravljenje prirodnih i zdravih pudinga sa svežim sezonskim voćem.

 

Hranljiva svojstva čia semena

Jedna od osnovnih osobina ovog semena je da je higroskopno: kada se potopi u tečnost može da upije 12 puta više tečnosti nego što mu je težina. Potopljeno u vodu, pušta sluz koji napicima i receptima sa čia semenkama daju specifičnu konzistenciju gela.

Čia seme predstavlja izvor zdravih masnoća, posebno polinezasićenih masnih kiselina (izvor: Američko ministarstvo poljoprivrede, FDA, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170554/nutrients) koje se smatraju poželjnim u zdravoj ishrani.

Uprkos tome čia semenke su niskokalorične. U 30 g čia semena sadrži se samo oko 137 kalorija.

Čia seme je odličan izvor kvalitetnih biljnih proteina (16,5g protein u 100 g, izvor: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170554/nutrients). Spada u najbogatije izvore proteina među semenkama - sadrži gotovo isto toliko proteina koliko i jaja. Zato je čia seme odlična namirnica za vegetarijance, a posebno za vegane.

Čia seme je odličan izvor biljnih vlakana. U samo dve kašike, čia seme sadrži skoro 8 grama, što je blizu trećine preporučene dnevne doze biljnih vlakana. (izvor: https://statcarewalkin.com/info/nutrition-facts-chia-seeds-1-tbsp.html) Biljna vlakna su neophodna za dobar rad creva (crevnu peristaltiku), a povoljno utiču na organizam na razne načine.

Čia seme je odličan izvor kalcijuma. Procenjuje se da 100g čia semenki sadrži oko 631mg kalcijuma (izvor: Američko ministarstvo poljoprivrede, FDA, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170554/nutrients), što je polovina preporučene dnevne doze kalcijuma. Kalcijum je neophodan za održavanje zdravlja zuba i kostiju i prevenciju osteoporoze.

 

Čime se odlikuje Beyond čia seme

Beyond čia seme je organski gajeno, što znači da je uzgajano bez korišćenja hemikalija koje se intenzivno koriste u konvencionalnoj poljoprivredi (tj. bez herbicida, pesticida i sl). Potiče iz Argentine, pažljivo je probrano, ukusno upakovano i visokog je kvaliteta. Kad je u pitenju Beyond čia seme, cena je povoljna i srazmerna njegovom kvalitetu.

 

Zdravstvene dobrobiti čia semena

S obzirom da je čia seme relativno nova hrana u razvijenom zapadnom svetu, nema dovoljno kvalitetnih proučavanja koja su ispitivala njegova zdravstvena svojstva. Neke stvari su ipak istražene, između ostalog:  

Da li je čia seme izvor antioksidanasa
Da li čia seme može da pomogne mršavljenju
Da li čia seme može da doprinese regulaciji nivoa glukoze u krvi
Da li čia seme doprinosi zdravlju srca
Da li čia seme deluje protivupalno
Da li čia seme doprinosi zdravlju kostiju.

Rezultati istraživanja su dosad ohrabrujući i pokazuju da su čia semenka kvalitetna hrana, koja može da doprinese održanju opšteg zdravlja

 

Recepti sa čia semenom

 

Prolećni keto čia puding

Za ovu slatku superzdravu varijantu veganskog keto doručka, potrebno je: 3 šolje kokosovog mleka, 2 šolje bobičavog voća (svežeg ili smrznutog) 6-8 kašika čia semena, 2 kašike lukume u prahu, 1 kašika maka praha, kakao komadići, himalajska so.

Priprema: Bobičavo voće (borovnice, jagode ili nešto drugo), lukumu i maku dodajte u kokosovo mleko, pa izblendajte sve dok ne dobijete glatku masu. Prelijte ovom smesom čia seme koje ste prethodno nasuli u činiju, pa sve dobro izmešajte. Ostavite u firižider da odstoji preko noći kako bi se masa zgusnula (čia semenke će upiti tečnost).

Kad ujutru poslužite u činijama, možete odozgo dodati nekoliko borovnica, jagoda, kakao komadića.

 

Veganski jogurt sa čia semenkama

Ovo je zanimljiva varijanta jogurta koji se ne pravi od mleka, ali sadrži probiotske bakterije i veoma je hranljiv.

Za otprilike 2 šolje, potrebno je: 1,5 šolja sirovih badema, 1/2 šolje semenki suncokreta, 3 šolje kvalitetne vode, 1 kapsula probiotika, 1/4 šolja plus 1 kašika čia semenki, malo soli.

Priprema: Potopite bademe i suncokret u vodu i ostavite da odstoje preko noći. Narednog dana, ocedite i isperite bademe i suncokret, pa ih naspite u blender, dodajte vodu i so. Meljite dok ne dobijete glatku masu. Upotrebite gazu da odvojite vlakna od tečnosti. Tečnost - „mleko“ orašastih plodova prespite u zaseban bokal. Otvorite kapsulu probiotika i umešajte prah u „mleko“ od badema i suncokreta drvenom ili plastičnom kašikom.
Pokrijte bokal tkaninom i ostavite na tamnom i toplom mestu, otprilike 24 sata. Skinite tkaninu, promešajte sve drvenom kašikom i probajte. Trebalo bi da ima kiselkast ukus - ako nije, ostavite da odstoji još malo. Kad je spremno, umešajte čia semenke i ostavite da stoje dok ne nabubre, oko pola sata. Potom promešajte, pa ostavite u frižider da se mešavina ohladi i još malo zgusne.

 

Video-recept: hrskavci sa semenkama

Video-recept za hrskavce sa čia semenkama pogledajte na našem jutjub kanalu

https://www.youtube.com/watch?v=RGYG00IcYNI

 

Napitak iskiate vraća snagu

O tradicionalnoj upotrebi čia semena među starosedelačkim kulturama Amerike, kao i o njegovoj hranljivoj vrednosti, svedoče i sledeće anegdote zabeležene u kultnoj knjizi Kristofera Mekdugala, „Rođeni da trčimo“.

Tajnovito i izolovano pleme Tarahumara, koje živi u nepristupačnim kanjonima na granici SAD i Meksika, poznato je po neverovatno izdržljivim trkačima i generalno dobrom zdravlju. Na svojim trčanjima-lutanjima, koja se mere stotinama kilometara, da povrate snagu, Tarahumare koriste napitak po imenu „iskiate“. Prvi je o njemu izvestio norveški istraživač Karl Lumholc, krajem 19. veka. „Stigao sam kasno jednog popodneva u pećinu gde je neka žena upravo spremala taj napitak. Bio sam veoma umoran i nisam znao kako da se popnem do mog kampa, koji je bio nekih 600 metara uz planinu. Ali, nakon što sam utolio žeđ i glad sa malo iskiatea, odjednom sam osetio novu snagu, i na sopstveno zaprepašćenje, popeo se visoko bez mnogo napora. Nakon toga mi je iskiate uvek bio prijatelj u nevolji, tako okrepljujući i osvežavajući da mogu da tvrdim da je to pravo otkriće“, napisao je Lumholc u svom dnevniku.
Pre nekih dvadesetak godina, novinar i istraživač Kristofer Mekdugal, koji se takođe iscrpljen našao u divljini gde živi pleme Tarahumara, dobio je od svojih dobronamernih domaćina isti napitak: „... iskiate je klizio niz grlo kao voćni punč sa finom aromom limuna. Možda je i uzbuđenje zbog potrage koja mi je predstojala učinilo svoje, ali sam se za nekoliko minuta osetio fantastično. Čak se izgubila i pulsirajuća glavobolja od spavanja na smrznutom prljavom podu te noći, koja me je mučila celo jutro... Nakon nekoliko meseci, otkrio sam da je iskiate poznat pod drugim imenom kao čia freska – „ljuti čia“. Načinjen je fermentacijom čia (chia) semenki u vodi sa dodatkom malo šećera i nekoliko kapi limuna“, napisao je Mekdugal.

 

Najčešća pitanja

 

Čia seme cena kolika je?

Cena za Beyond organsko čia seme je povoljna i odražava njegovo organsko poreklo i visok kvalitet.

U kakvim pakovanjima se prodaje čia seme?

Organsko čia seme Beyond se prodaje u ukusno dizajniranim kesicama od 100g.

Koliki je rok upotrebe čia semena?

Rok trajanja čia semena je oko godinu od datuma pakovanja. Rok upotrebe organskog Beyond čia semena je vidljivo odštampan na svakoj kesici. Rok trajanja čia semena, pogotovo kad već otvorite kesicu biće nešto duži ako ga čuvate u frižideru, zato što su masne kiseline koje sadrži stabilnije na nižim temperaturama.

Gde mogu da kupim čia seme Beyond?

Organsko čia seme Beyond možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane, u megamarketima Mercator i bolje snabdevenim supermarketima.

Čia seme možete naručiti i onlajn, putem ovoga veb sajta.

Koliko traje isporuka?

Vaša onlajn narudžba organskog čia semena biće poslata kurirskom službom, i trebalo bi da stigne za dva-tri dana, a rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

Po čemu se Beyond čia seme razlikuje od drugih vrsta čia semena?

Čia seme koje prodaje firma Beyond je organsko, dakle, nije izlagano hemijskim sredstvima koja se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi. Vrhunskog je kvaliteta, pažljivo probrano, kontrolisano i pakovano i prepoznatljivo po našem brendu Beyond.

Kako se koristi čia seme u ishrani?

Čia seme može da se dodaje u smutije, muslije, granole i druge recepte u kojima se koriste semenke, ili može da se koristi za pripremu osvežavajućih napitaka ili pudinga sa svežim voćem.

Koliko može da mi potraje pakovanje čia semena?

To u potpunosti zavisi od toga za šta ga i koliko koristite. Za većinu recepata se koriste po kašičica ili kašika-dve čia semena, tako da jedna kesica može poslužiti za desetak recepata.

Sastojci: 100% organsko chia seme

Način upotrebe: Mleveno čia seme se može staviti u biskvite ili hleb, u kaše, šejkove ili posuti po salati ili voćnoj salati. Koristi se i kao zameni za jaje, ili za prezlu.
Jednu supenu kašiku mlevenog čia semena stavite u malo vode i ostavite 5-10 min dok se ne stvori gel.

Preporučeni dnevni unos: jedna do dve supene kašike. Potrošačka jedinica: supena kašika. Pakovanje sadrži 10 potrošackih jed.

Alergen info: nema alergena

Nutritivna deklaracija u 100g / % dnevnog referentnog unosa* *Referentni unos za prosecnu odraslu osobu:
8400 kJ / 2000 kcal*
Energ.vrednost 1832kJ(444 kcal )/ 22%
Proteini 21 g / 42%, Ugljeni hidrati 5 g / 2% od kojih šeceri 0,8 g / 0,9%, Masti 31,4 g / 44%, od kojih zasićene masne kiseline 4 g / 19%, Biljna vlakna 34 g / 141%
So 0,03 g / 0,5%

 

 

{product id=392}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo Zemlja porekla: Argentina Organski proizvod: DA