Agave sirup organski

405,00 din.
Šifra: 107381
Sirup od agave prirodni, organski, okrepljujući zaslađivač, od plave agave. Veoma je sladak (30% slađi od šećera). Zamena je za šećer i veštačke zaslađivače. Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, sokova, kolača, vafla, preliva za salatu i svih drugih namirnica za koje se inače koriste šećer i drugi zaslađivači.
Pakovanje
[pakovanje]
 Povratak na: Prirodni zaslađivači
Array

Agave sirup (poznat i kao agave nektar) je prirodni zaslađivač po konzistenciji sličan medu, mada nešto ređi. On se dobija od kaktusa plava agava (Agave tequilana), koji raste uglavnom u Meksiku i Južnoj Africi.

Agave sirup je oko 30% slađi od šećera, što znači da ga treba dodavati manje da biste dobili isto sladak ukus. Odličan je izbor za zaslađivanje čaja, kafe, ali i hladnih napitaka, jer se dobro rastvara i u hladnoj tečnosti. Zato je dobar i kao sirup za koktele. Pošto je sirup agave tečnog oblika i slične konzistencije kao med, vegani ga često koriste umesto meda.

 

Proizvodnja agave sirupa

Agave sirup može da se dobije od raznih vrsta kaktusa agave, pa se i način proizvodnje razlikuje u zavisnosti od vrste. Kada se radi o sirupu od kaktusa plave agave, o kojem je ovde reč, proces je sledeći. Za proizvodnju se koriste biljke plave agave, koje su rasle sedam do četrnaest godina. Njihovi listovi se odseku. Potom se iz srži agave, koja se naziva pinja, iscedi sok. Sok se filtrira, potom se zagreva da bi se složeni sastojci (polisaharidi) razložili na proste šećere. Glavni polisaharid koji agave sadrži naziva se fruktan i predstavlja polimer molekula fruktoze. Filtrirani sok se potom koncentriše dok se ne dobije sirupasta tačnost, nešto ređa od meda. U zavisnosti od stepena prerade, boja dobijenog sirupa varira od boje svetlog ćilibara do boje tamnog ćilibara.

Biljka agava i tradicionalna medicina

U meksičkoj narodnoj medicini se veruje da agave kaktus poseduje moćna medicinska svojstva koja mogu da pomognu u lečenju raznih bolesti. U meksičkoj narodnoj medicini se listovi, koren i sok agave koriste kao prirodni lekovi protiv zatvora, infekcija i žutice, zato što poseduju antiupalna i antiseptička svojstva. Takođe, agava se koristi spolja da ublaži iritaciju i upale na koži.
Zagovornici tradicionalne i biljne medicine takođe tvrde da je agave sirup dobar za kožu, pa se često dodaje maskama za lice i kozmetici, zato što navodno smiruje kožu. Ipak, nije obavljeno mnogo istraživanja o ovome, tako da se ove tvrdnje iznose uglavnom na osnovu tradicionalne medicine, kao i iskustava korisnika.

 

Sastav agave sirupa

Agave sirup se sastoji od fruktoze i glukoze, čiji odnos zavisi od vrste kaktusa agava od kojeg je proizveden. Kad se radi o sirupu plave agave, on sadrži otprilike otprilike 56-60% fruktoze, 20% glukoze i nešto malo sukroze.

 

Čime se odlikuje Beyond agave sirup

Beyond sirup biljke agava se proizvodi od organski gajenih biljaka plava agava, dakle, bez upotrebe hemikalija karakterističnih za konvencionalnu poljoprivredu. Poreklom je iz Meksika, koji je i najveći uzgajivač agave i proizvođač agava sirupa visokog kvaliteta. Za Beyond sirup agave cena je povoljna.

 

Korišćenje agava sirupa u kulinarstvu

Agave sirup je prirodni sirup, blagog ukusa koji donekle podseća na med. Agava sirup je oko 30% slađi od šećera, što znači da ga treba dodati manje da biste dobili isti ukus. Odličan je izbor za zaslađivanje čaja, kafe, ali i hladnih napitaka (npr. agava sirup za koktele), jer se dobro rastvara i u hladnoj tečnosti. Pošto je tečnog oblika i slične konzistencije kao med, vegani ga često koriste umesto meda. Pošto ima relativno nizak glikemijski indeks, agave sirup mogu da koriste i dijabetičari, kao i svi oni koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Može se primeniti i u pripremi kolača, keksa, peciva. Takođe može da se koristi umesto meda u nekim receptima za dezerte, iako treba računati da je ređi od meda. Agave sirup je odličan i kao preliv za cerealije i palačinke.

 

Prednosti agave sirupa kao zaslađivača

Agava sirup je 1,5 puta slađi od šećera, ali sadrži približno oko 60 kalorija po kašičici, dakle nešto više od iste količine šećera. Ipak, iako sadrži nešto više kalorija od šećera, glikemijski indeks agave sirupa je mnogo niži. Glikemijski indeks je mera koliko određene namirnice utiču na nivo šećera u krvi. Ovaj indeks je važan za sve koji nastoje da održe stabilan nivo šećera u krvi. Posebno dijabetičari moraju da vode računa o glikemijskom indeksu namirnica koje koriste. Poznato je da fruktoza (voćni šećer) ima znatno niži glikemijski indeks (GI) od glukoze (GI glukoze je 100, dok je GI fruktoze 25). Pošto u sirupu plave agave preovlađuje fruktoza, i njen glikemijski indeks je niži od konvencionalnog belog šećera (sukroze), čiji je glikemijski indeks 68.

Prema podacima sa sajta australijskog Centra za ispitivanje glikemijskog indeksa. (Glycemic Index Testing Centre, Boden Institute of Obesity, Nutrition, Exercise and Eating Disorders and Charles Perkins Centre at the University of Sydney) glikemijski indeks sirupa plave agave je negde između 11 i 19. (http://www.glycemicindex.com/)

 

Recept za vas: lagana jogurt panakota sa jagodama

Potrebno je: 200g grčkog jogurta, 200g jagoda, 4 kašike agave sirupa, 1 kesica agar agara (10 g)

Za preliv: 100g jagoda, kašičica čia semena

Priprema: 200g jagoda izmiksajte štapnim mikserom. (Ukoliko jagode nisu dovoljno slatke, zasladite ih još malo agave sirupom.) Jogurt zasladite agave sirupom, dodajte kesicu agar agara, dobro promešajte i stavite na šporet. Kada jogurt provri, smanjite vatru i kuvajte 2 minuta. U jogurt dodajte pripremljene jagode. Prespite u odgovarajući kalup. Ostavite da se malo prohladi a zatim ostavite u frižider da se stegne. Trebaće negde oko sat do sat i po vremena.
Za preliv izmiksajte jagode, dodajte čia seme i stavite u frižider na minimum sat vremena.

 

Najćešća pitanja

Kolika je agave sirup cena (agava sirup cena)?

Agave sirup Beyond ima povoljnu cenu, srazmernu njegovom dobrom kvalitetu i organskom poreklu.

U kakvim pakovanjima se prodaje agave sirup?

Beyond agave sirup se prodaje u plastičnim flašicama od 250 grama.

Koliki je rok upotrebe agave sirupa?

Rok trajanja agave sirupa  se obično deklariše godinu do godinu i po dana od datuma pakovanja. Deklarisani rok upotrebe Beyond agave sirupa je vidljivo označen na svakoj flašici.

Gde mogu da kupim Beyond agave sirup?

Organski Beyond sirup plave agave možete potražiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, u Mercatoru i bolje snabdevenim supermarketima.
Agava sirup možete naručiti i onlajn, putem ovoga veb sajta.

Koliko traje isporuka?

U zavisnosti od rada kurirske službe, kad naručite agave sirup onlajn u našoj internet prodavnici, rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

Šta izdvaja Beyond agave sirup?

Beyond sirup od agave je organskog porekla. Firma Beyond je pionir u distribuciji i edukaciji o upotrebi i benefitima organskih proizvoda i jedna od prvih koja je počela da plasira organski agave sirup na našem tržištu. Beyond agave sirup karakterišu visok kvalitet i povoljna cena.


Sastojci: 100% agave sirup

Alergen info: nema alergena

Nutritivna deklaracija u 100g / % dnevnog referentnog unosa* *Referentni unos za prosecnu odraslu osobu: 8400 kJ / 2000 kcal*
Energ.vrednost 1400kJ/333kcal (16,65%*)
Proteini 0 g (0%*)
Ugljeni hidrati 98 g (37,7%*)
od kojih šeceri 74,2 g (82,4%*)
Masti 0 g / 0%
Od kojih zasicene masne kiseline 0g / 0%
Biljna vlakna 0 g / 0%
So 0g / 0%

 

 

{product id=118}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo Zemlja porekla: Meksiko Organski proizvod: DA