Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko

840,00 din.
Šifra: 106311
Kokosovo ulje je široko korišćeno jestivo ulje, koje spada u najkvalitetnija prehrambena ulja. Bele je boje, prijatnog mirisa i čvrsto na sobnoj temperaturi. Može se koristiti u kuhinji kao i druga jestiva ulja: za prženje, kuvanje, pripremu peciva i kolača, dodavanje u salate. Pored primene u kulinarstvu, kokosovo ulje se koristi i za lice, kosu i telo kao prirodno ulje za prirodnu negu kože i kose.
Pakovanje
[pakovanje]
 Povratak na: Jestiva ulja
Array

Kokosovo ulje je široko korišćeno jestivo ulje, koje spada u najkvalitetnija prehrambena ulja. Bele je boje, prijatnog mirisa i čvrsto na sobnoj temperaturi. Može se koristiti u kuhinji kao i druga jestiva ulja: za prženje, kuvanje, pripremu peciva i kolača, dodavanje u salate. Pored primene u kulinarstvu, kokosovo ulje se koristi i za lice, kosu i telo kao prirodno ulje za prirodnu negu kože i kose.

 

Sastav i odlike Beyond kokosovog ulja

Beyond kokosovo ulje je organsko, hladno ceđeno, ekstra devičansko ulje. To znači nekoliko stvari.

Organsko: to je kokosovo ulje koje se dobija od organski gajenih svežih kokosa, po principima organske proizvodnje i bez upotrebe hemikalija.

Hladno ceđeno: prilikom ceđenja „mesa“ svežih, ručno ubranih kokosovih plodova izbegava se korišćenje visokih temperatura, što doprinosi maksimalnom očuvanju kvaliteta kokosovog ulja.

Ekstra devičansko: ne podleže procesu prerade (rafinisanja) nakon ceđenja, što znači da zadržava prirodan miris, ukus i sadrži više antioksidanasa i korisnih materija nego rafinisano kokosovo ulje.

Beyond kokosovo ulje odlikuju visok kvalitet i povoljna cena.

 

Primena kokosovog ulja u kozmetici

Kao i maslinovo ulje, i kokosovo ulje se može nanositi na kosu, kao i na kožu i lice prilikom sunčanja. Kokosovo ulje je jedan od sastojaka koji se često navodi u sastavu brojnih kozmetičkih preparata: dodaje se u kreme, sapune i pilinge (neki od kozmetičkih preparata koji sadže kokosovo ulje se mogu naći u lancu DM).

Kokosovo ulje za lice

Kokosovo ulje se može koristiti da se njime namaže lice, kao i da usne ne ispucaju.

Kokosovo ulje za telo

Kada se nanese na ovlaženu kožu, kokosovo ulje može da doprinese da se očuva vlaga kože i pomaže da koža ostane glatka i meka.

Kokosovo ulje za kosu

Brojne žene, ali i muškarci, koriste ulje za kosu da bi nahranili i ovlažili kožu glave (skalpa), što sa svoje strane smanjuje suvoću kose i podstiče njen rast. Među raznim prirodnim uljima koja se mogu nanositi na skalp i na kosu (npr. čičkovo, orahovo i dr) popularno je i kokosovo ulje, zbog svog veoma finog mirisa i blagotvornog delovanja.

 

Kokosovo ulje i zdravlje

Kokosovo ulje je stabilna zasićena masnoća, ali masnoća koja se značajno razlikuje od zasićenih masnoća životinjskog porekla. Najveći deo zasićenih masti (preko 50%) u kokosovom ulju čine srednjelančane masne kiseline (najviše laurinska kiselina, i znatno manje miristinske i palmitinske, kaprilinske i kaprilne) koje se u ljudskom organizmu metabolišu na poseban način.

Prilično je dobro proučeno kako konzumacija kokosovog ulja utiče na organizam i celokupno zdravlje, postoji preko 2000 validnih istraživanja na tu temu. U njima je, između ostalog, proučavano i sledeće:

* Da li konzumacija kokosovog ulja utiče na mršavljenje?
* Kako kokosovo ulje utiče na apetit?
* Da li se kokosovo ulje lakše ili teže vari od ostalih masnoća?
* Da li i kako konzumacija kokosovog ulja utiče na holesterol?
* Kako kokosovo ulje utiče na mozak?
* Koristi li kokosovo ulje za zube?
* Kakav je uticaj kokosovog ulja na kožu i kosu?

U celini, zaključak je da je kokosovo ulje zdravo prehrambeno ulje koje se može koristiti svakodnevno u ishrani, ali i kao prirodno sredstvo za negu kože i kose.
Kokosovo ulje se sastoji prevashodno od srednjelančanih masnih kiselina. Srednjelančane masne kiseline se lakše vare od ostalih masnih kiselina, zato što za njih nisu potrebni enzimi da se razlože, tako da ne opterećuju previše organe za varenje, nego iz organa za varenje dospevaju direktno u krv i u jetru, koja može da ih iskoristi za proizvodnju energije.

* Kokosovo ulje se može koristiti i za „bućkanje“ ulja u ustima. Tzv. „bućkanje“ ulja u ustima je tradicionalna praksa koja doprinosi zdravlju usne duplje i zuba. Za nju se obično koriste susamovo ili kokosovo ulje.

* Iskustva korisnika pokazuju da se od kokosovog ulja može napraviti maska za kožu i kosu.

 

Recept za vas: ovseni kokos čupavci

 

Potrebno je: 150g ovsenih pahuljica, 50g kokosa za posipanje, 2 kašičice kokosovog ulja, 2 kašike kokosovog šećera, kašika meda
1 dl ovsenog mleka, 80 g čokolade (sa 75% kakaoa)

Priprema: Sameljite ovsene pahuljice i pomešajte ih sa kokosom i kokosovim šećerom. Rastopite jednu kašičicu kokosovog  ulja  u ½ dl ovsenog mleka. Sipajte mleko u pripremljenu smesu, dodajte med i preostalih ½ dl mleka. Izmešajte dobro da se sastojci lepo sjedine. Po potrebi dodajte još malo mleka. Smesu oblikujte rukama u željeni oblik. Rastopite na pari čokoladu sa kašičicom kokosovog ulja i premažite pripremljenu podlogu. Pospite kokosom i ostavite da se ohladi.

 

Proces dobijanja kokosovog ulja

Razne vrste kokosovog ulja se dobijaju na razne načine, od raznih delova kokosa, ali je u prehrambenom smislu najefikasniji i najbolji način proizvodnja devičanskog kokosovog ulja od svežeg mleka i mesa kokosa. Kokosovo meso može da se samelje vlažno, ili da se osuši, a potom dobijena masa postavi u ručnu presu na pritezanje kojom se iscedi ulje.

Za razliku od ovoga, rafinisano kokosovo ulje se proizvodi od suvih delova kokosovog mesa i jezgra kokosa, a potom se cedi u zagrejanoj hidrauličnoj presi, čime se iscedi praktično sve preostalo ulje. Dobijeno ulje mora da se podvrgne daljem filtriranju i rafinaciji da bi bilo pogodno za ishranu. Zbog toga ne zadržava ni kvalitet, ni ukus ni miris koje ima devičansko kokosovo ulje.

 

Vrste kokosovog ulja

Postoje četiri vrste kokosovog ulja: devičansko, rafinisano, hidrogenizovano i frakcionisano.

Devičansko kokosovo ulje je najkvalitetnije, ima prirodan miris i ukus kokosa i zadržava najveći deo izvornih hranljlivih materija (takvo je Beyond kokosovo ulje),

Rafinisano kokosovo ulje nema prirodan miris ni ukus kokosa, a koristi se za termičku obradu hrane u industriji i domaćinstvu, kao i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda.

Hidrogenizovano kokosovo ulje je rafinisano ulje koje se podvrgava procesu hidrogenizacije kako bi se učinilo čvršćim na višim temperaturama (korisno u toplijim krajevima).

Frakcionisano kokosovo ulje predstavlja kokosovo ulje iz kojeg su izdvojene određene masne kiseline, na primer laurinska, kaprilna i kaprilinska, koje imaju svoju specijalnu upotrebu u industriji, medicini, ishrani i kozmetici.

 

Maska za kosu od kokosovog ulja

Pogledajte na našem jutjub kanalu kako da sami jednostavno napravite masku za kosu od mešavine kokosovog ulja i odabranih etarskih ulja:
https://www.youtube.com/watch?v=GA6nI5A1EYI&t=93s

 

Najčešća pitanja

- Koja je cena kokosovog ulja?

Kad je u pitanju Beyond kokosovo ulje, cena direktno odražava njegov visok kvalitet. Cena kokosovog ulja je srazmerna drugim vrstama zdravijih ulja koje prefereraju oni koji žele da se hrane zdravije.

- U kakvim pakovanjima se prodaje kokosovo ulje?

Beyond organsko ekstra devičansko hladno ceđeno kokosovo ulje se prodaje u staklenim teglicama od 150g, 310g i 590g.

- Koliki je rok upotrebe kokosovog ulja?

Budući da je stabilna zasićena masnoća, kokosovo ulje može da traje dosta dugo. Prosečno se kokosovo uljle deklariše na rok trajanja od 2 godine. Deklarisani rok upotrebe Beyond kokosovog ulja je vidljivo označen na svakoj teglici.

- Gde mogu da kupim Beyond kokosovo ulje?

Kokosovo ulje Beyond možete potražiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, u Mercatoru i bolje snabdevenim supermarketima.
Kokosovo ulje možete naručiti i onlajn, putem ovoga veb sajta.

- Koliko traje isporuka?

U zavisnosti od rada kurirske službe, kad naručite kokosovo ulje onlajn u našoj internet prodavnici, rok isporuke ne bi trebalo da bude duži od 4 radna dana.

- Po čemu se Beyond kokosovo ulje razlikuje od drugih kokosovih ulja?

Firma Beyond je pionir u distribuciji i edukaciji o upotrebi i benefitima organskog ekstra devičanskog kokosovog ulja. Naše kokosovo ulje je ekstra devičansko, hladno ceđeno, organsko. Poreklom je sa Šri Lanke, koja je četvrti prizvođač ovog ulja u svetu. Vrhunskog je kvaliteta, pažljivo kontrolisano i pakovano i prepoznatljivo po našem brendu Beyond.

- Da li se može ostvariti popust na količinu naručenog kokosovog ulja?

Ukoliko koristite više kokosovog ulja, preporučljivo je da kupite veće pakovanje od 590g, jer je onda cena ulja srazmerno niža po jedinici količine nego u manjim pakovanjima. Najčešće naručivano je ekonomično pakovanje od 310g.

 

Jedno skorašnje istraživanje o uticaju kokosovog ulja na zdravlje

Iako dosad više od 100 naučnih istraživanja potkrepljuje koristi od kokosovog ulja, povremeno se javljaju i suprotna mišljenja. Da bi razrešio kontroverzu, popularni engleski lekar dr Majkl Mosli (BBC serija: Trust Me, I am a Doctor) je u saradnji sa Univerzitetom Kembridž organizovao eksperiment za javnost, a evo kakvi su bili rezultati.

Dosadašnja istraživanja sugerišu da kokosovo ulje smanjuje riizik od srčanih oboljenja, smanjujući nivo holesterola. Međutim, kokosovo ulje je 92% zasićena masnoća, a do skoro se verovalo da su zasićene masti štetne za zdravlje srca. Da bi se razrešila kontroverza, sproveden je sledeći eksperiment.

Istraživački tim je angažovao 100 dobrovoljaca – sve starije od 50 godina. Pre i posle eksperimenta izmereni su: težina, visina, obim struka, telesna masnoća, krvni pritisak i nivo holesterola kod učesnika. Potom su istraživači podelili učesnike u tri grupe, za eksperiment koji je trajao ukupno četiri nedelje.

Jedna grupa je tokom tog perioda svakog dana jela oko 50g, ili oko dve kašike kokosovog ulja. Druga grupa je svakodnevno jela 50g maslinovog ulja. Treća grupa je svakodnevno jela 50g putera.  

Rezultati su pokazali sledeće.

Grupa koja je jela samo puter imala je oko 10% povećanja LDL, ili „lošeg“ holesterola. Istovremeno, nivo HDL, ili „dobrog“ holesterola je povećan za 5%.

Grupa koja je jela maslinovo ulje nije imala povećanja „lošeg“ holesterola, ali je imala povećanja „dobrog“ holesterola za 5%.

Grupa koja je jela kokosovo ulje nije imala povećanja „lošeg“ holesterola, a imala je povećanje „dobrog“ holesterola za 15%.

To ukazuje da kokosovo ulje povoljnije deluje na holesterol ne samo od putera, nego čak i od toliko hvaljenog maslinovog ulja.
Istraživači su takođe primetili da učesnici nisu dobili na težini, iako su jeli zasićene masti. Od njih su bili sitiji, tako da su u celini jeli manje.
Treba napomenuti da je ovo prvo istraživanje ove vrste sprovedeno u Engleskoj, a da rezultati uopšte nisu bili onakvi kakve su istraživači, u skladu sa važećim naučnim predrasudama, očekivali.

Prof. dr Ki-Ti Kau, sa Fakulteta za kliničku medicinu Univerziteta Kembridž, prokomenterisala je da je tako povoljno dejstvo kokosovog ulja možda posledica toga što je kokosovo ulje veoma bogato laurinskom kiselinom, koju organizam koristi na drugačiji način u poređenju sa drugim vrstama zasićenih masnoća.

Izveštaj o rezultatima ovog eksperimenta objavila je engleska štampa, a samo naučno istraživanje je objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).
(Izvor i referenca: www.dailymail.co.uk/health/article-5248337/Claire-Coleman-Proof-coconut-oil-GOOD-you.html , https://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e020167.responses)

 

Sastav:

 

Sastav: Hladno presovano jestivo organsko ulje kokosa.


Nutritivna deklaracija u 100g / % dnevnog referentnog unosa* *Referentni unos za prosecnu odraslu osobu:
8400 kJ / 2000 kcal*


Energ.vrednost 3700kJ/900 kcal (45%*)

Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 0 g
od kojih šećeri 0 g
Masti > 99g g
Od kojih zasićene masne kiseline 81-99g
Biljna vlakna 0 g
So 0 g

 

{product id=116}

Proizvodjac/Uvoznik: Beyond doo Zemlja porekla: Šri Lanka Organski proizvod: DA