Ako ste imali prilike da negde probate miso supu, tradicionalno jelo dugovečnih Japanaca, sigurno ste se upitali - šta joj to daje tako prijatan miris i finu i neobičnu slankasto-kiselkastu notu, koja zagreva želudac i podstiče apetit? To je miso, aromatična fermentisana pasta od soje. Miso je odlična zamena za so i ima niz povoljnih dejstava na ljudski organizam.

 


Miso nam dolazi iz dalekog Japana, gde se proizvodi na starinski način, fermentacijom soje, ječma ili pirinča u drvenim buradima. Proces fermentacije sastojaka traje od nekoliko meseci do nekoliko godina, što veoma utiče da ovaj dalekoistočni delikates dobije bogat i pun ukus, miris, teksturu i energiju. U makrobiotici i tradicionalnoj medicini poznato je da je ovaj začin istovremeno i lek, jer blagotvorno deluje na ljudski organizam u mnogim pogledima. Pre svega, miso pasta dodata jelu poboljšava varenje, jer sadrži žive enzime, koji direktno pomažu u procesu varenja hrane i podstiču lučenje sokova u želucu. Konzumiranje velikih količina proteina žvotinjskog porekla (što je tipično za savremenu ishranu) podstiče procese truljenja i povećanje kiselosti organizma (što je potencijalni izvor mnogih poremećaja), a miso ima osobinu da neutrališe i eliminiše te posledice. Enzimi i laktobacili nastali u procesu njegove višegodišnje prirodne fermentacije omogućavaju bolje lučenje sokova u želucu, lakše varenje i veću iskorišćenost hranljivih materija. Zahvaljujući njima, miso sprečava truljenje, gasove, zastoje u varenju hrane i na taj način sprečava razvoj kiselosti organizma.

Mnogo zdravija zamena za so
Zbog svog prijatno slanog ukusa, miso se može koristiti kao znatno zdravija zamena za so, jer osim soli sadrži mnogo drugih hranljivih materija. Između ostalog u njemu ima 9,7 mg proteina, kompleks B vitamina, obilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, natrijuma, kalijuma, bioflavonida. Zato je dobar da se pomogne uspostavljanje boljeg metabolizma. Kao začin, može se koristiti sa  žitaricama za pravljenje sosa i preliva preko žitarica i testenina. Može se dodavati u sve supe - naročito se koristi se pravljenje supa raskošnog ukusa sa raznim varijacijama povrća, žitarica, mahunarki i morskih algi. Može se koristiti i kao preliv salatama, za sosove, namaze...
I pazite: i u povrće i u supe treba ga dodati tek na kraju kuvanja, jer će inače visoka temperatura uništiti enzime kojima je on izuzetno bogat.

Izbacuje štetne supstance
O medicinskim svojstvima misoa ima da se kaže još štošta. Na primer, linolenska kiselina i lecitin koji ulaze u sastav ove fermentisane paste pomažu rastvaranju holesterola u krvi, pa je konzumiranje umerene količine miso paste sa obrokom dobra prevencija od srčanih oboljenja.
A ima još jedna bitna stvar. Znamo da su Japanci nakon Hirošime i Nagasakija dugi niz godina imali veliki problem sa lečenjem posledica radioaktivnosti, pa su japanski lekari u nevolji posezali za svim za šta su pretpostavljali da može da pomogne. Tako je 50-tih i 60-tih godina eksperimentom, ali i u praksi potvrđeno da miso pasta i morske alge pomažu da se eliminišu radioaktivne materije iz organizma. Na neki način, miso uspeva da se veže za radioaktivne supstance tako da one mogu da se izbace iz organizma putem stolice. Miso uspeva da veže i eliminiše i neke druge štetne supstance, tako da je uvođenje ovog začina u svakodnevno ishranu dobro ulaganje u zaštitu organizma od loših spoljašnjih uticaja.

 

Vakame alge
Vakame alge, koje ulaze u sastav tradicionalne miso supe su takođe veoma zdrave. Najnovije studije rađene na univerzitetu McGill u Montrealu dokazale su da alginska kiselina ima svojstvo da za sebe vezuje toksine i teške metale (stroncijum, arsenik, olovo...) Kako naš organizam ne poseduje enzime koji bi ovu kiselinu razložili, ona se zajedno sa toksinima i teškim metalima koje je za sebe vezala, izlučuje van preko stolice i na taj način se vrši detoksikacija organizma. Vakame sadrže i supstancu koja utiče na viskozitet krvi (tj. na rastvaranje tromba) čak dva puta jaču od priznatog leka heparina.

Recept:
Tradicionalna miso supa - jelo dugovečnih Japanaca
Potopite vakame alge (0,8 -1,2 cm po osobi) u hladnu vodu 5 minuta, a zatim ih isecite na male parčiće. Dodajte natopljenu vakame u svežu, hladnu vodu i dovedite do ključanja. U međuvremenu, isecite povrće na male parčiće. Dodajte povrće  po izboru (šargarepu, karfiol, luk, brokoli....) u proključalu vodu, i kuvajte sve zajedno 3-5 minuta dok povrće ne postane mekano i jestivo. Razblažite miso (1 ravna kašičica misa na šolju supe) u malo vode, dodajte ga supi, i pustite da struji 3-4 minuta na blagom plamenu. Vodite računa da supa ne proključa kada je već dodat miso

Mugi (ječmeni) miso

Ječmeni miso je fermentisani proizvod koji sadrži enzime i probiotske bakterije, laktobacile, koje se stvaraju procesom višegodišnje prirodne fermentacije a koji omogućavaju bolje lučenje sokova u želucu, lakše varenje i veću iskorišćenost hranljivih materija.


  820,00 din.


  Šifra: 108366

Vakame alge

Vakame (wakame) su blagog ukusa i mekane, bogate kalcijumom a sadrže i značajne količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina. Pomažu detoksikaciji i povoljno utiču na viskoznost krvi.


  360,00 din.


  Šifra: 113389

Napomena redakcije: Postavljanje novih komentara je privremeno isključeno zbog renoviranja web sajta.