Amarant, ili štir, doskora su mnogi poljoprivrednici kod nas smatrali maltene korovom. Ali, ova biljka koja pripada istom rodu kao i kinoa, veoma je hranljiva i može obogatiti vaš jelovnik.

 


Kompletan izvor proteina
Amarant sadrži 13-15% proteina, dakle više od npr. pirinča i raži. Ali, ono što je još zanimljivije, proteini iz amaranta imaju svih osam esencijalnih aminokiseline (uključujući i lizin, koji većina žitarica nema). Dakle, amarant je idealna hrana za vegane i vegetarijance, koji ne koriste proteine životinjskog porekla. Proteini igraju značajnu ulogu u rastu i obnavljanju ćelija, olakšavaju transport raznih supstanci u organizmu i obavljaju razne druge funkcije.

Veoma bogat mineralima
Možda je najbolja osobina amaranta to što je veoma bogat esencijalnim mineralima. Jedna šolja kuvanog amaranta ima oko 29% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, 40% magneziijuma, 36% fosfora i 106% mangana. Sadrži takođe i značajne količine kalijuma, kalijuma, cinka, bakra i selena. Međutim, za razliku od glutenskih žitarica, nedostaju mu vitamini B grupe, osim vitamina B6 i folata.

Bogat biljnim vlaknima
Prema nekim izvorima, šolja kuvanog amaranta sadrži 5,2g biljnih vlakana, što je 21% preporučene dnene doze. Većina tih vlakana je nerastvorljiva, što znači da prolaze kroz creva netaknuta, ali imaju laksativni efekat. Međutim, amarant sadrži i dosta rastvorljivih vlakana koja vezuju vodu, usporavaju varenje, a time i ulazak glukoze u krv (dobro za regulaciju šećera) i doprinose snižavanju holesterola. Zbog svega toga, amarant je pogodan i za razne dijete.

Ne sadrži gluten
Ovo je dobra vest za one koji pate od celijakije ili intolerancije na gluten, pošto amarant mogu da koriste umesto glutenskih žitarica. To je dobra vest i za one koji, iako nemaju konkretnih problema, više vole da se hrane bez glutena – amarant je odličan izbor za njih.

Zdrav za srce i krvne sudove
Neka novija proučavanja ukazuju da amarant može da koristi kardiovaskularnom sistemu. Na primer, proučavanje u časopisu Lipids in Health and Disease utvrdilo je da ulje amaranta može da koristi pacijentima koji pate od oboljenja srčanih arterija. Jedno novije proučavanje, objavljeno u časopisu Proteome Science takođe je ukazalo da amarant doprinosi prevenciji i lečenju aterskleroze, odnosno sužavanja arterija.

I naravno, ako možemo da biramo, uvek je bolje koristiti organski gajen amarant.

Izvori:
http://wholegrainscouncil.org
http://primaldocs.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
http://nutritiondata.self.com


Amarant

Amarant ili štir je žitarica poreklom iz Južne Amerike. Koristili su je Asteci, a danas je ponovo otkrivena zbog izuzetne hranljivosti. Amarant je odličan izvor belančevina, dijetetskih vlakana i minerala, naročito gvožđa i magnezijuma. Pogodan je za uravnoteženu ishranu vegetarijanaca i korišćenje tokom posta. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.


  235,00 din.


  Šifra: 101363



 

 

Napomena redakcije: Postavljanje novih komentara je privremeno isključeno zbog renoviranja web sajta.