Ova biljka nije skorašnje otkriće, pošto se u tradicionalnoj medicini naroda Južne Amerike, uključujući i Inke, vekovima koristila protiv virusnih infekcija i za jačanje imuniteta. 1970-tih godina naučnici su obavili niz proučavanja da bi proverili njen lekoviti potencijal.

Postoje dva varijeteta mačje kandže, Uncaria tomentosa i Unceria gianiensis, koje su posebno interesantne za medicinu. Obe sadrže supstance koje potencijalno podstiču imunitet, deluju antivirusno i antikancerogeno.  
Potencijal mačje kandže za lekovito delovanje uglavnom potiče od alkaloida klase oksindola koji se nalaze u korenu i kori ove biljke. Smatra se da oni podstiču imuni sistem, što ovoj biljci daje razna povoljna medicinska dejstva.
Najaktivniji alkaloid u mačjoj kandži, izopteropidin, ili izomer A, pomaže protiv raznih virusa. Istraživanja su ukazala da ekstrakt mačje kandže može da pomogne protiv bakterija, virusa i gljivica. Evo šta kaže savremena nauka u pogledu zdravstvenih dobrobiti mačje kandže.
Ublažava simptome bolesti povezanih sa upalama. Ova biljka suzbija sintezu faktora nekroze tumora (TNF-alfa), jednog od glavnih faktora upala, pa zato pomaže da se ublaže simptomi povezani sa lumbagom, artritisom (uključujući reumatoidni artritis i osteoartritis) i drugih upalnih bolesti. Istraživanja su pokazala da uzimanje ekstrakta mačje kandže za nedelju dana umanjuje bol u kolenu povezan sa fizičkom aktivnošću (ali ne i u mirovanju). U kombinaciji sa nekim drugim lekovima, dugotrajno korišćenje mačje kandže smanjilo je bol i otok zglobova usled reumatoidnog artritisa.
Podstiče imunitet. Mačja kandža povećava broj belih krvnih zrnaca u organizmu. Može da pomogne da se zaustavi širenje bolesti i pomogne da se iskorene bakterijske infekcije i drugi patogeni.
Ubrzava zaceljivanje rana. Kvinovinska kiselina koji ova biljka sadrži može da pomogne da se ublaže upale, ubrzavajući zarastanje rana i štiteći ih da se ne inficiraju.
Pomaže radu organa za varenje. Iako ovo nije dovoljno proučeno, tradicionalna medicina smatra da osobe koje pate od čira na želucu, sindroma propustljivih creva i sindroma nadražljivih creva mogu imati koristi od ove biljke, pošto pomaže da se očisti digestivni trakt i obezbedi dobra crevna flora.
Može da ublaži simptome virusnih infekcija, a posebno može biti korisna protiv herpes zostera.

Stručne reference
www.webmed.com
International Immunopharmacology, Volume 3, Issues 13–14, December 2003, Pages 1889-1900
A Guide to Understanding Dietary Supplements, 2012
Journal of Ethnopharmacology, Volume 96, Issue 3, 15 January 2005, Pages 577-584
Pythotherapy Research, July 2007, Volume21, Issue7, Pages 675-683
eMedicineHealth, Cat's Claw
www.mercola.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mačija kandža u prahu

Mačija kandža (Uncaria tometosa), biljka koja raste u prašumama Amazona, dobila je naziv po trnovitim izraštajima koji podsećaju na mačije kandže. Korišćena je vekovima u tradicionalnoj medicini drevnih narodasa Anda. Mačija kandža sadrži u sebi alkaloide koji imaju sposobnost da osnaže imunitet organizma.


  945,00 din.


  Šifra: 111510