jakonJakon (Smallanthus sonchifolius) je krtolasto povrće koje raste i gaji se uglavnom u Južnoj Americi. Sirup i prah korena jakona koriste se kao zdrave zamene za šećer, ali ova biljka ima prilično blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma.

Koren jakona se uglavnom sastoji od fruktooligosaharida i vode. To znači da većina njegove sadržine ne može da se svari, što znači da je veoma niskokaloričan, a takođe i da ne dopušta da previše šećera uđe u krv. Sam jakon je bogat kalijumom, kalcijumom i fosforom, i nema mnogo drugih vitamina i minerala; međutim, on pomaže da organizam bolje apsorbuje hranljive materije iz drugih namirnica, što je veoma važno.
Pomaže mršavljenje. Razna istraživanja sugerišu da konzumacija jakona može pomoći mršavljenju. Pošto se ne sastoji od skroba, veoma je niskokaloričan, ali istovremeno zasićuje, smatra se da može da pomogne u redukcionim dijetama. Možda tome doprinosi i blagi laksativni efekat jakona, kao i to što njegova konzumacija dovodi do značajnog osećaja sitosti.
Poboljšava varenje. Mi ne možemo da svarimo fruktooligosaharide od kojih se jakon prevashodno sastoji, ali su oni prava poslastica za korisne bakterije u našim crevima. Jakon sadrži obilje probiotika koji podstiču rast i zdravlje crevne mikroflore. Takođe, blagi laksativni efekat jakona doprinosi ublažavanju zatvora, nadimanja i drugih blažih stomačnih problema.
Korisna prevencija dijabetesa. Fruktooligosaharidi koje jakon sadrži ne apsorbuju se u obliku šećera u organizmu. Naprotiv, oni smanjuju proizvodnju glukoze u jetri i dovode do smanjenja nivoa glukoze u krvi našte srca (pre obroka). To je veoma važno za one koji nastoje da snize nivo šećera u krvi. Obavljena su istraživanja koja ukazuju da jakon ima potencijal da poboljša senzitivnost na insulin, što je takođe povoljno za dijabetičare, kao i za one koji su izloženi riziku od ove bolesti.
Blagotvorno deluje na krvni pritisak. Jakon sadrži visko nivo kalijuma, što znači da pomaže opuštanju krvnih sudova, poboljšanom protoku krvi i smanjenju opterećenja kardiovaskularnog sistema. Kalijum takođe pomaže da se raguliše ravnoteža fluida u telesnim ćelijama i tkivima.
Doprinosi regulaciji holesterola. Istraživanja su pokazala da konzumacija jakona dovodi do sniženja triglicerida i LDL holesterola u krvi. Drugim rečima, jakon pomaže da se smanji nivo lipida i gomilanje "lošeg" holesterola, što je svakako dobro u prevenciji oboljenja srca i krvnih sudova.
Doprinosi zdravlju jetre. Istraživanja su pokazala da konzumacija dovoljnih količina jakona (posebno kada se kombinuje sa korenom čička) sprečava nagomilavanje masti u jetri i pomaže ispravnom funkcionisanju ovog organa.
I lišće jakona  sadrži niz korisnih organskih komponenata, pa su čaj i sirup od jakona postali traženi dodaci ishrani. Sirup od jakona u poslednje vreme postaje sve popularniji zbog tvrdnji da ne samo da je dobar za dijabetičare, nego i za osobe koje hoće da smršaju.

Upozorenje
Iako je to retka pojava, neki izveštaji su ukazali su moguće alergijske reakcije na koren jakona. Što se lišća tiče, ono treba da se koristi samo za čaj, pošto bi moglo da ima blago toksične efekte na bubrege ukoliko se konzumira direktno.

Stručne reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963912/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19254816
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512003377
https://www.nature.com/articles/nutd201311

 

Proizvodi u vezi sa člankom