U Subotici je 31. oktobra završen 10. međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2014. Posetioci su mogli da uživaju u izložbi organskih proizvoda i predstavljanju proizvođača, od kojih su izabrani najbolji.

 

Festival je održan 29, 30. i 31. oktobra. Inicijator i organizator kao i do sada bilo je Udruženje TERRA'S u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grada Subotice, a uz  podršku: Kolping društva Srbije, Nemačke organizacije  za međunarodnu saradnju – GIZ i Organic Control System.
Biofest, čija je ovogodišnja  tema bila „Izazovi poglavlja 11. u razvoju organske poljoprivrede Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”, prvog dana - 29. oktobra -  bio je fokusiran na organske farmere, a narednog na organsku hranu, a posetioci su u galeriji univerziteta mogli sve vreme uživati u izložbi organskih proizvoda i izložbi fotografija .
Prvi Zakon o organskoj proizvodnji, prva organska farma, uvođenje organskih proizvoda u vrtiće. Ovo su samo neki od prvih, pionirskih koraka u naporu za uvođenje organske prizvodnje u Srbiji, a koje je sprovodilo Udruženje Teras, a okupljao, prezentovao, povezivao i promovisao “Biofest”.
U okviru “Biofesta” održano je i savetovanje na temu pregovaračkog poglavlja 11 u pretpristupnim pregovorima sa Evropkom unijom, a gde je prikazano trenutno stanje organske poljoprivrede u Srbiji, šta je do sada postignuto u usaglašavanju sa Evropskom unijom.
Za „bioproizvođača godine“ odbor festivala proglasio je Poljoprivredno gazdinstvo Koluvija, čija se proizvodna jedinica nalazi u plodnoj sremskoj ravnici u opštini Stara Pazova na lokalitetu Zovice. Osim toga, na gazdinstvu se za potrebe eksluzivnog partnera Jovanjica d.o.o. iz Beograda pakuju sveži proizvodi.
U konkurenciji proizvoda najviše se istakao kvalitet organskog dimljenog tofua, proizvođača Beyond iz Niša, koji je  poneo titulu “Bioproizvod godine”.

Dimljeni tofu, sertifikovan organski, sečeni

Dimljeni sir od organski proizvedene soje odličnog ukusa. Idealan je za sendviče, naročito u vreme posta ili kao dodatak u posne sarme i druga kuvana jela. Pogodan i za post na vodi. Posno, bez holesterola, bez aditiva! Na sajmu organskih proizvođača i proizvoda Biofest 2014, proglašen je za Bioproizvod godine.


  230,00 din.


  Šifra: 103364

 

Napomena redakcije: Postavljanje novih komentara je privremeno isključeno zbog renoviranja web sajta.