Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje

Šifra: 117314
Pored “Makrobiotičkog puta” Mičija Kušija, ova knjiga Evelin Kuši i Aleksa Džeka se smatra osnovnom knjigom savremenog makrobiotičkog učenja. Dok je Kušijev “Makrobiotički put” teorija, ova knjiga njegove pokojne supruge Evelin je praksa makrobiotičkog kuvanja. Sadrži obilje praktičnih saveta, putokaza i neverovatno mnogo raznovrsnih recepata koji pokazuju da je makrobiotička kuhinja veoma maštovita i raznovrsna, da pruža mnogo mogućnosti za eksperimentisanje.
 Povratak na: Knjige

Kategorije proizvoda

With shipment POŠILJKA BRZOM POŠTOM for 180,00 din.

Pored “Makrobiotičkog puta” Mičija Kušija, ova knjiga Evelin Kuši i Aleksa Džeka se smatra osnovnom knjigom savremenog makrobiotičkog učenja. Dok je Kušijev “Makrobiotički put” teorija, ova knjiga njegove pokojne supruge Evelin je praksa makrobiotičkog kuvanja. Sadrži obilje praktičnih saveta, putokaza i neverovatno mnogo raznovrsnih recepata koji pokazuju da je makrobiotička kuhinja veoma maštovita i raznovrsna, da pruža mnogo mogućnosti za eksperimentisanje.

“Kuvanje je vrlo lična stvar. Stanje vaše porodice i njihove potrebe se razlikuju od stanja i potreba drugih porodica. Veličina, obim i energija namirnica koje se gaje u našem području u maloj meri se razlikuju od sličnih namirnica koje se gaje u drugim područjima, na drugačijem zemljištu i pod drugim klimatskim uslovima. Recepti su samo fleksibilne smernice  koje nas vode u nekom opštem smeru, oni nisu krute formule koje se primenjuju mehanički. Veličina i oblik sastojaka, pojedinačnih tehnika sečenja, kvalitet posuđa, vrsta goriva za kuvanje, kvalitet vode i osobenost našeg kuvanja uticaće na vreme i na konačni rezultat kuvanja. Upotreba soli, ulja i drugih začina takođe je vrlo subjektivna i u svakom receptu je data samo prosečna količina.
Pre ulaska u kuhinju, ja se operem, stavim čistu kecelju i vežem kosu. Trudim se da ne stavim parfem kada kuvam jer mi smeta pri razlikovanju mirisa. Osim toga, dok radim u kuhinji, ne slušam muziku i ne gledam televiziju. Kuvanje ima mnogo jedinstvenih zvukova kao što su tiho brujanje lonca pod pritiskom, cvrčanje povrća ili ključanje supe. Važno je razviti sluh za sve te zvuke. Svaka kuhinja proizvodi sopstvenu melodiju.
Čista i organizovana sredina nužna je za kvalitetno kuvanje. Posuđe i kuhinjski pribor držim na prikladnom mestu i  perem ga dok kuvam ili pre serviranja obroka. Na taj način nema gomile prljavih sudova, a svaki član porodice opere svoj tanjir i pribor posle jela. Organizujem jelovnik i raspored kuvanja tako da kuvanje teče glatko, a svaki obrok je spreman na vreme...
Preporučljivo je da u početku precizno pratite recepte. Kada budete savladali osnovne tehnike, možete da improvizujete i da eksperimentišete. Vremenom ćete dostići nivo intuitivnog kuvanja. Nećete više zavisiti od recepata, šoljica za merenje, kašika, brojčanika na šporetu ili zidnih satova.Moćićete da izmerite sastojke, da intuitivno odredite temperaturu i vreme služeći se zdravim razumom. Znaćete instiktivno da izaberete hranu za taj dan, da je naseckate i da je skuvate, da je kombinujete sa drugom hranom, vreme kuvanja, kako i kada da dodajete začine, kako da je prilagodite potrebama svakog člana porodice ili gosta, i da je poslužite najlepše i najprivlačnije. To ne može da se nauči iz knjige, to dolazi prirodno, sa iskustvom, iz uma ispunjenog mirom i zahvalnošću. Na primer, iako svaki dan pripremate integralni pirinač, on će svakog dana biti drugačiji. Razmišljanje o ukusu, ravnoteži i izgledu svakog jela, zapažanje kako se vaša porodica oseća posle obroka neprestano poboljšava vaše sopstveno razumevanje i razvoj. ”
- Evelin Kuši, odlomak iz uvoda