sirovauljaNa tržištu trenutno možete da nađete tri vrste biljnih ulja: rafinisana, hladno ceđena i sirova. Rafinisana su u najširoj upotrebi, najjeftinija, ali i najmanje zdrava. Znatno su bolja hladno ceđena. A još bolja su sirova ulja.

psilijum2aDa li ste čuli za psilijum (Psyllium)? Neki su samo čuli, neki ga već i koristili, a ima i onih koji se pitaju šta li se krije iza ovog neobičnog naziva. (piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

cia semenkeČia semenke su veoma hranljiva namirnica koja se koristila u Latinskoj Americi hiljadama godina. Novija istraživanja ukazuju da one mogu doprineti kardiovaskularnom zdravlju, zato što povoljno deluju na krvni pritisak i holesterol i trigliceride u krvi.

sokpseniceSok od pšenične trave je izuzetno hranljiv napitak, koji pomaže poboljšanju opšteg zdravlja i prevenciji bolesti. Ima mnogo razloga da se pije svakodnevno, a u ovom članku ćemo navesti desetak...

brusnicaBrusnice spadaju u najzdravije voćke. Izuzetno su bogate antioksidansima i biljnim hemikalijama koje štite urinarni trakt i želudac, ali i krvne sudove. Nedavno je utvrđeno da imaju i antikancerogena svojstva.

Jednoj od većih nutricionističkih zabluda doprineo je američki naučnik dr Ensel Kejs, kad je povezao korišćenje zasićenih masti sa srčanim oboljenjima kod odraslih. Stručnjaci danas smatraju da je njegov rad pun nedostataka, a osnovni zaključak proizvoljan.

Strana 5 od 11