trendoviPrema istraživanju Whole Foods Market, jednog od najvećih američkih lanaca supermarketa zdrave hrane, evo šta će biti moderno 2018. godine u oblasti zdrave ishrane.

Cvetni ukusi. Jestivo cveće u velikom stilu stiže na stolove. Cvetovi zove, ruže, lavande, hibiskusa, osim što obogaćuju estetski doživljaj za stolom, istovremeno obezbeđuju brojne sastojke korisne za zdravlje, a ni ukus nije zanemarljiv.

Superprahovi. Mešavine „superprahova“ koje možete da dodajete u napitke, ovsenu kašu, pa čak i kafu, predstavljaju brz način na koji možete da upotpunite ishranu proteinima, kolagenom i drugim hranljivim sastojcima, bez viška kalorija. U njih spadaju npr. prah kurkume, spiruline, pšenične trave...

Medicinske gljive. Reiši, kordiceps, čaga, lavlja gljiva (Hericium erinaceus), se dodaju u čajeve, kafu, smutije i druge napitke, dajući im bogat, kremasti ukus. Zdravstvene koristi od ovih gljiva su  velike, one jačaju imunitet, kardiovaskularni sistem, bore se protiv upala a time i protiv nekih vrsta kancera.

Bliskoistočni specijaliteti. Falafel, humus, halumi sir (od mešavine ovčijeg i kozjeg mleka), začini kao što su kardamon i harisa (pasta od pečene crvene paprike uz dodatak začina i ljutih papričica) biće pravi hit 2018. Ovi specijaliteti sadrže zdrave masti, pregršt hranljivih sastojaka i ukus koji će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.

Veganske zamene za proizvode životiinjskog porekla. Nikad nije bilo lakše sprovoditi veganski način ishrane, uz brojne proizvode (npr. vegan burgeri, mleka i jogurti od orašastih plodova i semeneki) koji osim što su ukusni štite i zdravlje.

Zdrave grickalice. Ove grickalice su siromašne kalorijama, ugljenim hidratima, neke su bez glutena, a imaju različite zanimljive ukuse (npr. čips od morskih algi!).

Korišćenje celih biljaka. U 2018. godini cilj će biti da se iskoriste svi delovi voća i povrća, npr. hit će biti ukiseljena kora lubenice i salata od drškica brokolija.

Napici sa javorovim i brezinim sirupom. Whole Foods predviđa da će se tokom 2018. piti bezalkoholni napici od zove i nane sa javorovim i brezinim sirupom.

 

B. Soldatović

Izvor: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/whole-foods-trends-2018#1

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Beyond organski super protein mix

super_protein_mix
Detalji o proizvodu111425

Beyond organski super energy mix

super_energy_mix
Detalji o proizvodu111426

Beyond organski super brain mix

super_brain_mix
Detalji o proizvodu111427

Čaga organska prah

caga organska
Detalji o proizvodu113414

Ašvaganda, organska

Asvaganda 600x600
Detalji o proizvodu113411

Čaga organska komadi

BEY_Čaga komadici teglica1
Detalji o proizvodu113409

Maka, prah, organska

maka
Detalji o proizvodu113408

Šitake, lekovita gljiva

Šitake, lekovita gljiva
Detalji o proizvodu113279

Reiši, lekovita gljiva

Reiši, lekovita gljiva
Detalji o proizvodu113280

Tempeh, prženi, sertifikovan organski

tempeh-gril
Detalji o proizvodu103291

Tofu sirov, sertifikovan organski

tofu_novi
Detalji o proizvodu103287

Seitan prženi

Seitan prženi
Detalji o proizvodu103310

Dimljeni tofu, sertifikovan organski, sečeni

tofu dimljeni
Detalji o proizvodu103364