Maslinovo ulje je bogato polifenolima koji čuvaju zdravlje srca i mononezasićenim mastima koje pomažu u podizanju dobrog HDL i snižavanju lošeg LDL holesterola. Ali, postoje određena pravila kada i kako se ovo ulje koristi.


Kada koristiti maslinovo ulje
Koristite ga kada pravite prelive za salate ili kratko pržite povrće na srednjoj vatri. Prelivajte ovim uljem bareno povrće, čorbe ili ga dodajte u testo kad pravite hleb.

Kada da izbegavate maslinovo ulje
Kada kuvate ili pržite hranu na visokim temperaturama. Maslinovo ulje ima nisku tačku dimljenja (temperatura na kojoj bukvalno počinje da se dimi), i ona iznosi između 185 i 215 stepeni. Kada zagrevate maslinovo ulje do tačke dimljenja, smanjuje se količina korisnih sastojaka, a formiraju sastojci koji mogu biti opasni po zdravlje. Zato ga zagrevajte ispod te temperature.

Koje ulje umesto maslinovog
Ulje od uljane repice ima visoku tačku dimljenja, pa je dobar izbor ako hranu pripremate na visokim temperaturama. Ovo ulje ima neutralan ukus, a bogato je alfa linolenskom kiselinom (omega 3 masnom kiselinom) koja prija srcu. Takođe, možete koristiti i ulje od kokosa, kikirikija, susama i ulje od semenki grožđa.


 

Maslinovo ulje ybarra ekstra devičansko

Kad razmišljate o tome koje masti da koristite u ishrani, znajte da je maslinovo ulje jedan od najzdravijih izbora. Maslinovo ulje ybarra je ekstra devičansko, sa potpuno prirodnom aromom i specifičnim ukusom masline.


  450,00 din.


  Šifra: 106318