kokoskomarS obzirom da su se komarci namnožili, nije loše znati da kokosovo ulje može pomoći da ih oterate, bolje od standardnog repelenta, dietiltoluamida, utvrdili su istraživači američkog Ministarstva poljoprivrede.

Nedavno proučavanje koje je obavilo američko Ministarstvo poljoprivrede je utvrdilo da masne kiseline iz kokosovog ulja imaju značajna repelentna (odbijajuća) svojstva, i to protiv raznih insekata prenosilaca bolesti, kao što su komarci, krpelji, muve i stenice. U te kiselilne spadaju laurinska, dekanska i kaprilna kiselina, kao i metil esteri. Ovo istraživanje, koje je vodio entomolog Džeri Zu iz ARS istraživačke institucije u Nebraski, utvrdilo je da kiseline iz kokosovog ulja odbijaju stenice i muve dve nedelje nakon primene. Taj rezultat je bio bolji od rezultata primene dietiltoluamida (DEET), koji je gubio efikasnost nakon otprilike 3 dana. Dietiltoluamid (DEET) je inače standardni sastojak većine sprejeva, stikova, losiona i drugih komercijalnih proizvoda za zaštitu od insekata. Kokosovo ulje je takođe bilo efikasno protiv krpelja - laboratorijski testovi su pokazali da može da odbije krpelje nedelju dana nakon primene, kao i komarce. Efikasnost kokosovog ulja u odbijanju insekata bila je proporcionalna koncentraciji (količini) koja se nanese na kožu.
Takođe, mešavina skroba i kokosovog ulja pokazala se kao efikasna u zaštiti stoke od stajskih muva do četiri dana. U poređenju sa tim, dietiltolulamid je bio efikasan samo 50% protiv stajskih muva.
"Koliko mi znamo, ovo je prvi izveštaj koji pokazuje da je trajanje i efikasnost prirodnih komponenti ovog repelenta bolja od uobičajenog standardnog repelenta, dietiltoluamida, protiv tih insekata krvopija", napisali su istraživači u članku koji je objavljen u časopisu Scientific Reports.
Pored toga što je efikasnije od standardnih repelenata, ne treba ni pominjati da je kokosovo ulje neuporedivo zdravije za kožu. Nekoliko istraživanja je već povezalo dietiltolulamid i komercijalne repelente sa alergijskim reakcijama i ometanjem imunog sistema.

Stručna referenca:
www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2018/coconut-oil-compounds-repel-insects-better-than-deet/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kokosovo ulje, organsko, ekstra devičansko, 310g

web_BEY_Org_kokosovo ulje 310g-2
Detalji o proizvodu106311

Kokosovo ulje, organsko, ekstra devičansko, 150g

web_Org_kokosovo ulje 150g
Detalji o proizvodu106333

Kokosovo ulje, organsko, ekstra devičansko, 590g

Web_BEY_Org_Kokos_ulje_590g-13
Detalji o proizvodu106334