mekike1Ako volite stvari pržene u dubokom ulju (krofne, mekike i sl), a znate da nije dobro to što upiju mnogo masti - dobra vest je da su naučnici otkrili jednostavan način da to smanjite i ipak uživate u omiljenim poslasticama, sa manjim rizikom.

Iz raznih istraživanja je već poznato da konzumiranje hrane pržene u dubokom ulju nije dobro za zdravlje, posebno zbog toga što tako pržena hrana upije veliku količinu nekvalitetnih i nezdravih masnoća, bilo da su u pitanju hidrogenizovana ulja, bilo jeftina rafinisana ulja, kao što je suncokretovo, koja se široko koriste u svakodnevnoj ishrani u ovu i slične svrhe. Interesantno je da su se ovim problemom pozabavili istraživači južnoafričkog Univerziteta Venda, upravo zato što su u toj zemlji popularne baš takve namirnice, konkretno, poslastica holandskog porekla zvana magvinja (magwinya), slična našim krofnama, samo nešto kaloričnija i masnija. Imajući u vidu da  je konzumacija ovakvih namirnica povezana sa većom verovatnoćom od rasta nivoa holesterola, gojaznosti, srčanih oboljenja i raka, istraživači su pokušali da nađu praktičan način da ovu i slične poslastice učine zdravijim.   
Konkretno, u ovom slučaju su se poslužili sa dva sastojka: ovsenim mekinjama i psilijumom. Za ovas je poznato da sadrži beta-glukane, koji smanjuju nivo holesterola u krvi, a psilijum ima slične osobine, plus još odlično deluje na crevnu peristaltiku.

Istraživači su, dakle, ispržili u dubokom ulju magvinju na tradicionalan način - napravili su testo od 100g pšeničnog brašna, 1g soli, 15g šećera, 1g kvasca, 100 ml tople vode, umesili kuglicu, ostavili da fermentiše 45 minuta i pržili je u dubokom ulju 5 minuta na 180oC.

Modifikovan metod je bio da u pšenično brašno dodaju manju količinu ovsenih mekinja (pahuljica), ili psilijuma, potom naprave kuglicu i prže u dubokom ulju 3 minuta na 180oC.

Kada su ispitali sastav ispržene poslastice, pokazalo se da je dodavanje ovsenih mekinja ili psilijuma u brašno znatno - gotovo dvostruko - smanjilo količinu masti koju je prženi delikates na kraju sadržao. Pri tom se pokazalo da je psilijum efikasniji u smanjenju upijanja masti od ovsenih mekinja.
"Opšte uzevši, dodavanje ovsenih mekinja i psilijuma u tradicionalnu magvinja poslasticu smanjilo je sadržaj ulja, povećalo sadržaj minerala, smanjilo tvrdoću i lakoću", napisali su istraživači u članku objavljenom u časopisu Journal of Food.
A ti zaključci nesumnjivo važe i za vrlo slične tradicionalne domaće delikatese pržene u dubokom ulju, kao što su krofne i mekike.

Izvori:
https://science.news
www.livestrong.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Psilijum (Psillium) organski

psiliumorg50
Detalji o proizvodu



113407